Ensamkommande barn och ungdomar

Varje år kommer ett stort antal barn och ungdomar utan medföljande förälder eller annan legal vårdnadshavare till Sverige för att ansöka om asyl, så kallade ensamkommande barn.

Ansökan om asyl gör barnet på Migrationsverket. Under tiden barnet ansöker om asyl bor barnet vanligtvis på ett transitboende som drivs av den mottagande kommunen. Migrationsverket sänder därefter en anvisning till den kommun som ska ha det fortsatta ansvaret för barnet. Denna kommun (anvisningskommunen) ansvarar för barnets mottagande, omsorg och boende.

Vill du veta mer om vad som händer när ett ensamkommande barn ansöker om asyl finns samlad information på Migrationsverkets webbplats.

Vad gör Staffanstorps kommun för ensamkommande barn?

 • Socialtjänsten i Staffanstorp tar emot de barn som Migrationsverket anvisar till kommunen.
 • Socionomer inom socialtjänsten utreder barnens behov och fattar beslut om insatser och placering i lämpligt boende. Barnen som anvisas till Staffanstorp får huvudsakligen boende i familjehem.
 • Överförmyndaren utser god man till barnen. Migrationsverket eller socialnämnden lämnar in en ansökan till överförmyndaren.
 • Barnen får skolundervisning i den kommun de bor.
 • Socialtjänsten ger fortsatta insatser under barnets uppväxt samt för barnets integration om barnet får uppehållstillstånd.

Hoppa till navigering

Lämna en kommentar

Genom att kommentera godkänner du våra riktlinjer för kommentarer och du ger ditt samtycke (enligt dataskyddsförordningen) till att kommunen behandlar dina personuppgifter.

2 kommentarer till Ensamkommande barn och ungdomar

 1. Varför har ni bild på latinska och autistiska barn (sydamerika) ? Som ska illustrera ensamkommande barn som ni i kommunen tar emot. Dessutom är det det fel ålder på dom, era barn är betydlig äldre både till utseende och riktiga åldern. Gör om gör rätt.

  1. Hej Kent!
   Vi använder inte bilder på våra flyktingbarn det är inte ok, därför använder vi fria creative commons bilder, vi har bytt ut bilden till en kille som flytt från Afganistan som är fri att använda.

   Vänligen,
   Tyler Gniewotta
   Integrationssamordnare
   Ensamkommande barn och nyanlända