Är du ny i Sverige?

inzoomat öga på kvinna

Välkommen till Staffanstorps kommun!

Välkommen till Staffanstorps kommun!

Vi är glada att du har valt att bosätta dig i vår kommun och hoppas att du ska trivas här.

Vill du lära dig svenska?

Vill du lära dig mer om samhället?

 • Vi har samhällsvägledning för integration med drop-in tider. Oss träffar du måndag, onsdag och fredag kl. 13-15 och tisdag och torsdag kl. 10-12 på bibliteket.
 • Vi rekommenderar också Länsstyrelsernas hemsida Information om Sverige, här kan du få information om Sverige på flera olika språk
 • Du kan också anmäla dig för att gå en kurs i samhällsorientering 

Information om kommunens integrationsplikt

Du som är nyanländ har ett eget ansvar för din integration och har skyldigheter i relation till kommunen. Kommunen har den 29 maj 2019 beslutat om en integrationsplikt för dig som deltar i etableringsprogrammet och får stöd av kommunen genom tex studier, boende eller försörjningsstöd.

Integrationsplikten innebär följande:

 1. a) Den nyanlände följer det individuella etableringsprogram som han eller hon fått upprättad
 2. b) Den nyanlände deltar i SFI-undervisning och lär sig svenska
 3. c) Den nyanlände gör sig anställningsbar
 4. d) Den nyanlände deltar i samhällsorienterande undervisning och lär sig förstå och respektera det svenska samhället och svenska värderingar
 5. e) Den nyanlände söker och finner ett eget boende

Integrationsplikten är att förstå som ett kontrakt mellan kommunen och dig. Om du underlåter att fullfölja någon del av integrationsplikten kommer det att påverka det stöd du får av kommunen. Till exempel kan du komma att förlora delar av eller hela din rätt till ekonomiskt och annat bistånd, i enlighet med Socialtjänstlagens 4 kapitel.

Hoppa till navigering

 • Information om COVID-19

  coronavirus

  Staffanstorps kommun följer noga händelseutvecklingen kring covid-19. Vi har skapat en sida med länkar till sidor där du kan läsa mer information och råd kring sjukdomen. Den sidan besöker du genom att klicka här.

 • Digital anslagstavla


  pool

  Här publiceras den information som tidigare funnits på den fysiska anslagstavlan utanför rådhuset. Du finner tillkännagivanden, kungörelser, justerade protokoll med mera. Läs mer »

 • Jobba hos oss


  pool

  Bli en av oss! Vi har över 25 000 invånare att ge en god service till. Våra medarbetare är vår främsta styrka. Hos oss finns många olika yrkesroller och befattningar. Läs mer »

 • Evenemang


  violin

  Det finns mycket att uppleva och göra i Staffanstorps kommun. Här hittar du information och tips om kommande evenemang, såväl kommunens som andra aktörers. Läs mer »