Missbruk och beroende

Dunkel och ljus. Foto: ♫ She varies vague by flickr.com

Socialtjänsten erbjuder råd, stöd och behandling till personer som har problem med alkohol eller andra droger samt till deras anhöriga. Bland de stödinsatser som socialtjänsten kan erbjuda finns:

Socialtjänsten utreder även efter Lagen om Vård av Missbrukare (LVM), vilket kan innebära tvångsvård.

Spelberoende

Spelberoende är ett sedan länge känt fenomen. Det räknas som ett psykiatriskt tillstånd på liknande sätt som alkohol- och narkotikaberoende. Behöver du hjälp för egen del eller när det gäller någon närstående kan du kontakta en vårdcentral för att få råd och stöd. Du kan även vända dig till en psykiatrisk öppenvårdsmottagning.

I Staffanstorp finns även en spelberoendeförening som erbjuder:

 • gruppmöten
 • enskilda samtal
 • parsamtal

Besöksadress; Storgatan 9. Kontakt: 046-25 46 46 eller 0725-30 46 46.

Det finns också stödlinje som du kan ringa, 020-81 91 00. Du kan också gå in på stodlinjen.se.

Läs mer om spelberoende på 1177.

Rådgivning, stöd- och samtalskontakt

Socialtjänsten kan erbjuda råd och stöd till såväl vuxna som deras familjer, inklusive barn och ungdom. Främst sker detta genom samtalskontakt med socionom, behandlingsassistent eller kommunens öppenvårdsteam Kompassen. Vi tillhandahåller även drogtestspaket till tonårsföräldrar.

Öppenvårdsteamet Kompassen

Öppenvårdsteamet erbjuder motiverande och behandlingsinriktade samtal, stöd till anhöriga, uppföljning efter behandling, stöd i boende samt hjälp av mer praktisk natur. Vid ett första informationssamtal görs en planering utifrån den enskildes önskemål. Man kan ha direkt kontakt med öppenvårdsteamet för information och rådgivande samtal utan att registreras i socialnämndens personregister.

Kontaktperson

En kontaktpersons uppgift är att vara medmänniska för en vuxen person. En kontaktperson kan finnas med och stödja ett drogfritt liv för den enskilde. Kontaktpersonen har ett nära samarbete med socialtjänsten.

Behandling

För att komma tillrätta med sitt drogmissbruk kan en behandling på behandlingshem vara en lämplig åtgärd. Beroende på missbrukets karaktär finns olika behandlingsalternativ, såväl inom öppenvården på dagtid som slutenvård med dygnet-runt-behandling. Det kan finnas situationer när man behöver bryta med sin hemmiljö och på ett mer koncentrerat och genomgripande sätt få hjälp med sina problem.

Hur ansöker/anmäler du?

Kontakta kommunens Medborgarkontor på 046-25 11 00, och be att få prata med någon som arbetar inom individ och familjeomsorgen med missbruksfrågor. Du kommer då att bli hänvisad till socionom eller behandlingspedagog.

Om du vill anmäla att någon har allvarliga problem med alkohol eller droger kan du även vända dig direkt till socialtjänsten, via Medborgarkontoret 046-25 11 00, som hänvisar vidare till ansvarig person.

Fenix rådgivning och stöd

Fenix är en öppenvårdsinsats som riktar sig till ungdomar och unga vuxna i åldern 14-20 år med risk för att hamna i, eller som har problem med alkohol eller droger.

Hos oss kan den unge och dennes föräldrar/anhöriga få rådgivning, stöd och behandling.

Vi erbjuder:

 • Information och rådgivning till ungdomar och anhöriga
 • Individuella- och familjesamtal med kognitiv inriktning
 • Repulse – metod för personer med svårigheter att kontrollera sina impulser
 • Motiverande samtal
 • Anhörigstöd
 • Haschavvänjningsprogram, Cannabisprogram för unga
 • Återfallsprevention
 • Drogtester

Du kan kontakta Fenix på egen hand, eller ta hjälp av exempelvis socialtjänst och skola.

Kontakta oss

Peter Nilsson, 046-287 17 31 och Izet Fisic, 046-287 17 30

Hoppa till navigering

Lämna en kommentar

Genom att kommentera godkänner du våra riktlinjer för kommentarer.

En kommentar till Missbruk och beroende

 1. Nu på onsdag den 13 april kl 14:00 visas Monalisa Story – Dokumentärfilm om människan bakom missbruket och samtal med Jessica Nettelbladt & Magnus Linton. MonaLisa som levde ett vanligt Svenssonliv som lärare och var en varm och kärleksfull mamma. En dag sjunker hon ner i depression och börjar självmedicinera. Det är en omskakande och stark film som förmedlar ett hopp om en framtid.

  Fri entré. Lokal: Staffanstorps bibliotek, hörsalen Läs mer här>>


 • Kommentarer


  pool

 • Blanketter


  pool

  Vill du söka barnomsorg, beställa betyg eller ansöka om bygglov? Här hittar du kommunens blanketter och här kommer du att hitta våra e-tjänster. Läs mer »

 • Jobba hos oss


  pool

  Bli en av oss! Vi har knappt 24 000 invånare att ge en god service till. Våra medarbetare ger själ och hjärta åt vår verksamhet. Hos oss finns många olika yrkesroller och befattningar. Läs mer »

 • Evenemang


  violin

  Det finns mycket att uppleva och göra i Staffanstorps kommun. Här hittar du information och tips om kommande evenemang, såväl kommunens som andra aktörers. Läs mer »