För att uppmärksamma psykisk ohälsa/hälsa medverkar Staffanstorp med aktiviteter på Trivselpunkten under Skåneveckan för psykisk hälsa. Läs mer om Skåneveckan.
Syftet med vecka är att ökad kunskap, hopp och samtal kring psykisk hälsa. I hela Skåne arrangeras seminarier, kulturarrangemang och öppet hus på mötesplatser. Har du idéer och tankar kring Skåneveckan för psykisk hälsa hör gärna av dig till Taina Ahola 046-25 15 37.
Känslobanken
På Känslobanken hittar du kortfilmen Trasslet. Trasslet är produkt som skapades under projektet ”Säg det – Sen gör det” som togs fram 2018-2020 i samarbete med ABF Malmö och Artisten Hannah ”Hanutta” . Via medel från Arvsfoden vill gruppen utvecklade metoder som ska få fler att vilja utforska och utrycka känslor, framför att de svåra känslorna. Tillsamman med olika målgrupper som personer med psykisk ohälsa och funktionsvariationer tog man reda på hur känslor låter, ser ut och rör sig. I känslobanken finns material för de som vill utforska vidare kring känslor.
Brukarråd
För att främja delaktighet och inflytande har Staffanstorps kommun ett brukarråd där personer med erfarenhet av psykisk ohälsa har möjligheten att vara delaktiga. Det kan vara att stödja kommunen i framtagandet av handlingsplaner och policys. Brukarrådet består av representanter från omsorgsnämnden, omsorgsförvaltningen och medborgare. Brukarrådet sammanträder fyra gånger om året. Är du intresserad att vara med eller få mer information kontakta sammankallande sekreterare på 046-251537.
Anhörigstöd psykisk ohälsa
I Staffanstorp erbjuder vi stöd till er som stödjer/hjälper någon med psykisk ohälsa. Har ni frågor eller vill prata kontakta Taina Ahola 046-25 15 37, det går även att skicka mejl till Taina Ahola.
Anhörigcafé för dig som stödjer någon med psykisk ohälsa/sjukdom/funktionsvariationer
En gång i månaden ordnas ett anhörigcafé. Kommande anhörigcafé är inställda tillsvidare på grund av Corona viruset COVID 19.
Anhöriggrupper—för dig som stödjer någon med psykisk ohälsa
I en anhöriggrupp får du möjlighet att träffa andra i liknande situation. Dela erfarenheter, ge varandra råd, stöd och nya gemensamma kunskaper. Begränsat antal platser. Vill du komma med i en anhöriggrupp hör av dig till Taina Ahola på taina.ahola@staffanstorp.se eller ringa 046 – 25 15 37
Stöd från föreningar till dig och din anhörige
På 1177.se kan du få mer stöd som anhörig med psykisk ohälsa.
Som anhörig kan du även vända dig till föreningar för stöd, nedan finns förslag på hemsidor för anhörigstöd.
- Anhörigas riksförbund
- Nationellt kompetenscentrum anhöriga
- Anhörigprojektet NSPH
- Riksförbundet Attention
På 1177.se kan du hitta fler rikstäckande föreningar som erbjuder stöd genom exempelvis information, samtal och aktiviteter. Föreningarna ger dig möjlighet att komma i kontakt med andra som har liknande erfarenheter eller svårigheter. Du behöver inte vara medlem för att kontakta en förening