Alla på snö

Nu är sportlovet här och kommunens fjärdeklassare är väl rustade för att slänga sig ut i pisterna efter att värmt upp på Vallåsen den 26 januari. Med plogsvängar och lite senare hyfsade slalomsvängar tog sig 250 st tioåringar ned för Hallandsåsens nordsluttning med glatt humör.

Det var första gången Staffanstorps kommun deltog i Svenska skidförbundets landsomfattande projekt ”Alla på snö”, med Vallåsens skidanläggning och Vipans gymnasieskola som samverkanspartners. Projektet vänder sig till alla elever i årskurs 4.

Vallåsen upplät sin anläggning och försåg eleverna med skidor, pjäxor och liftkort helt utan kostnad för kommunen. Vi organiserade dagen tillsammans med Vipans gymnasieskola och fick det att flyta på med busstransporter, skidhyra, skidskola, lunch lite och lite fri åkning på slutet av dagen.

I de snöklädda backarna mötte 60 st av Vipans elever våra förväntansfulla tioåringar. Gymnasieleverna var rustade med Svenska skidförbundets heldagsutbildning i hur man tar hand om och lär nybörjare utförsåkning. Av våra 250 elever var det 135 st som aldrig tidigare åkt utför. Många av eleverna har tjatat på sina föräldrar att de ska till Vallåsen på sportlovet, så det blir nog gott om folk i nedfarterna under lovet. På Stanstorpsskolan vill 47 av 50 elever absolut åka skidor igen, varav 30 var nybörjare. Liknande tongångar har även hörts från de andra skolorna.

Nästa år hoppas vi kunna genomföra ”Alla på snö” igen. Svenska skidförbundet, kontaktpersonerna på skolorna och Vipans gymnasieskola anser också att vi ska köra även nästa år. Nu gäller det bara att få Vallåsen att prioritera Staffanstorps kommun nästa vinter, som en del i sin marknadsföring.

Som samordnare för projektet var det ingen nackdel att ha en bakgrund som skidlärare och ha arrangerat ett antal skidresor genom åren.

Med hopp en vit vinter 2018!

Johan Hultgren, Stanstorpsskolan