eTwinningseminarium i Helsingfors den 31 aug-2 sep 2017

Tidigt på torsdagsmorgonen stod vi redo att börja äventyret till Helsingfors där vi skulle gå på nordiskt eTwinningseminarium.

eTwinning är en samarbetsyta för lärare i Europa. Genom eTwinning kan lärare skapa ett samarbete kring ett projekt med en klass och kollega någonstans i Europa. Kommunikationen sker via en digital plattform.

Vi hade inte så stor erfarenhet av eTwinning och vad det egentligen innebar när vi anmälde oss men vårt uppdrag under dagarna var att starta ett projekt tillsammans med en annan lärare från Norden.

Seminariets tema var digitalt tänkande och kodning. Vi var deltagare från Norge, Island, Finland, Danmark och Sverige och vi fick kommunicera på de nordiska språken. Lärarna från Island kunde svenska och de flesta lärarna från Finland pratade finlandssvenska så vi förstod det mesta.

Anna Mannila, som bla arbetar för Linköpings universitet inledde med att prata om digital kompetens, programmering och datalogiskt tänkande. Hon har precis kommit ut med en bok som heter: Att undervisa om programmering i skolan.

När vi så småningom hade hittat en projektpartner, skrev vi en projektplan och började planera vårt samarbete. På Anneroskolan kommer vi att samarbeta med en skola i Finland och en skola i Norge.

Vi hade workshops med ScratchJr, Makey-Makey, Bee-Bot, micro:bit och flera andra verktyg för programmering.

 

Det har varit fantastiskt inspirerande dagar då vi inte bara planerat projekt utan också utbytt erfarenheter om andra nordiska länders skolor och mycket mera.

Det kan vara små och stora projekt som man kan genomföra med eTwinning. Vi fick rådet att börja smått. Nu står vi i startgroparna med vårt första eTwinningprojekt och det är både spännande och nytt men vi har fått bra vägledning och hjälp med att komma igång så nu kör vi!

Om du är intresserad av att starta ett projekt så får du gärna kontakta oss eller Anja Ritzau så berättar vi mer.

I oktober kommer det att anordnas en grundutbildning och en nätverksträff i kommunen, så håll utkik i Vklass!

 

Eva Lageröf, eva.lagerlof@staffanstorp.se
Linda Örtman, linda.ortman@staffanstorp.se
Anneroskolan, Staffanstorp

Mer information finns på https://www.etwinning.net