Lyriska fyror fick prova på skidåkning

Sportlovet närmar sig och fjärdeklassarna på skolorna i Staffanstorps kommun är väl rustade för att slänga sig ut i pisterna efter att värmt upp på Vallåsen den 24 och 25 januari. Med plogsvängar och en del parallellsvängar tog sig 360 tioåringar ned för Hallandsåsens nordsluttning med glatt humör.

Det är andra gången Staffanstorps kommun deltog i Svenska Skidförbundets landsomfattande projekt ”Alla på snö” som vänder sig till elever i åk 4. I år får 23 000 barn i 52 kommuner från Gällivare i norr till Staffanstorp i söder uppleva hur det är att kasa omkring på snö. Staffanstorp är den enda kommunen söder om Hallandsåsen som deltar projektet, även om det är fler deltagande kommuner i Götaland och Svealand än i Norrland. Målet är att inspirera barn till ett ökat intresse för fysisk aktivitet, då många studier visar att barn rör sig allt mindre. Folkhälsoinstitutets rapport visar att 82 procent av de svenska skolbarnen rör sig mindre än en timme per dag.

Vallåsens skidanläggning upplät sin skidanläggning och försåg eleverna med skidor, pjäxor och liftkort helt utan kostnad. Lärarna Johan Hultgren, Stanstorpsskolan och Peter Ramsten, Uppåkraskolan har knutit ihop trådarna med, Vallåsen, Skidförbundet, Vipans gymnasieskola och nio skolor i kommunen och fick det att flyta på med busstransporter, lån av skidutrustning, skidskola, lunch och lite friare åkning i slutet av dagen.

Vipans gymnasieelever instruktörer

I de snöklädda backarna möttes våra förväntansfulla tioåringar av  gymnasieelever från Vipans Barn- och fritidsprogram. Gymnasieleverna var rustade med Svenska skidförbundets heldagsutbildning med inspirerande, fartfyllda övningar på snö.

Barnen och ungdomarna njöt av fartvinden när de susade ner för pisterna och visade prov på fin balans och smidighet, även om förkunskaperna var varierande. Skratt och uppmuntrande tillrop utgjorde en härlig ljudkuliss tillsammans med snökanonernas mullrande.

Många noviser på skidor

–       I år var det mer än hälften av eleverna som aldrig åkt skidor tidigare och det fanns gott om fjärilar i magen på barnen när de samlades tidigt på morgonen för färd mot Vallåsen, berättar Johan Hultgren. Det är många som för första gången stoppar ner fötterna i skor av plast och för att sedan klämma fast dem i bindningar som sitter fast på två plankor. Bara det är en utmaning för vissa barn, sedan ska de dessutom kasa omkring på plankorna. Här har gymnasieeleverna gjort en härlig insats med peppande, slagit bort snö under pjäxorna och förklarat och visat hur man kan få stopp på skidorna och sedan få till några svängar.

Efter förra ”Alla på snö” tjatades det mycket från barnen på föräldrarna för att de skulle styra kosan mot Vallåsen under sportlovet eller någon helg och efter två dagar med ett par minusgrader och massor av snö i backarna tyder mycket på att det lär bli samma visa i år.

/Johan Hultgren, lärare på Stanstorpsskolan och samordnare för ”Alla på snö”.