Guldäpplet till Hagalidskolan?

Foto: Bo Helmersson.

Gabriela Petré Broman, lärare i matematik och No på Hagalidskolan, är nominerad till Guldäpplet. Guldäpplet är ett lärarstipendium som delas ut årligen av Stiftelsen Yngve Lindbergs minne till lärare som förnyat lärandet med stöd av IT i undervisning. Pedagogen som får priset skall gärna också ha inspirerat elever och kollegor lokalt, kommunalt och nationellt.

Pedagog Staffanstorp har fått möjlighet att ställa några frågor till Gabriela i samband med hennes nominering.

Hur känns det att ha blivit guldäpplenominerad?

Fantastiskt roligt! Det är ju ett kvitto på att man är på rätt spår och jag är framför allt tacksam att jag har kollegor som ser och uppskattar det jag gör.

Varför har just du blivit nominerad?

Dels är det för mitt arbete med olika digitala verktyg i undervisningen och för att ha tagit hela Europa in i mitt klassrum med hjälp av dessa. Sedan några år tillbaka har vi startat och deltagit i flera eTwinningsprojekt. De har nu lett till att vi har fått beviljat ett Erasmus+ projekt, ”Shrink Your Ecological Footprint”, ett samarbete med skolor i Grekland, Polen, Spanien och Tjeckien. Det innebär bland annat att flera elever från Hagalid kommer att besöka dessa länder och att vi i vår tur kommer att ta emot besök i april nästa år. Sen beror min nominering också på att jag är öppen för att försöka, testa, lyckas och misslyckas med nya digitala verktyg och strategier.

Finns det något du skulle vilja förändra på ditt arbete idag?

Det gör jag nästan varje dag men mina medel. Men klart att jag har en lång lista på saker jag skulle vilja förändra, men som jag inte kan styra över. Till exempel:

-iPads är inte för högstadiet. De begränsar elevernas möjligheter att till exempel programmera, genomföra simuleringar och utveckla texter.

– En rimlig, äkta satsning på utrustning till teknikundervisningen: 3D- skrivare, VR-glasögon, vinyl cutter, en modern tekniksal över huvudtaget.

Vad är det bästa med att vara lärare?

Mötet med eleverna, utmaningarna som de ställer mig inför. Att ständigt få chansen att lära sig något nytt och att dagarna ser så olika ut från måndag till fredag.

Kan du lite kort beskriva hur en typisk arbetsdag ser ut för din del.

Det finns några ständigt återkommande punkter i min annars mycket varierande vardag. Kollar så kollegorna inte har hittat på nytt hyss kring mitt arbetsyta, förberedelser inför lektioner i form av korta, oläsliga anteckningar, ta fram fysisk material till NO-lektioner, testa en relevant simulering eller två. Skoja lite med eleverna. Kolla läget med kollegorna i Europa. Hålla tummarna så vklass, Google Classroom och skrivaren fungerar som de ska. En kopp té och lite godis på det så är dagen lyckad.

 

Guläpplet delas ut på Bok- och Biblioteksmässan i Göteborg fredagen den 27 september 2019.