Författa och Berätta med NE

NE är inte bara ett uppslagsverk, utan innehåller dessutom massor av pedagogiska verktyg och funktioner som pedagoger har nytta av. Två av dessa är apparna Författa med NE” och Berätta med NE”. Båda finns att ladda ner via Self Service och kräver inloggning med ett personligt NE-konto. Längst ner i det här inlägget finns instruktioner hur du skapar konto.

Författa med NE

Författa med NE är en skrivapp med bokstavsljudning och talsyntes. Du kan välja om du vill ha uppläst medan du skriver eller bara lyssna i efterhand. Appen påminner en hel del om Skolstil.

Den är enkel i sitt utförande och har begränsat med format att ställa in. Du kan ändra teckensnitt och bakgrundsfärg. Det finns också tre olika textstorlekar att välja mellan. Mycket mer än så går det inte att göra, vilket är bra. Fokus hamnar på att skriva istället för layout.

Du kan också ställa in om du vill ha bokstavsljud, rättstavning och talsyntes aktiverat eller inte.

Det färdiga resultatet kan sedan exporteras antingen som PDF eller som textfil. Du kan då välja att exportera till bl a Google Drive.

Författa med NE är en bra app för de yngre och för dem som behöver uppläsningsstöd. Det rena utseendet på appen och få distraktioner gör det till en mycket användarvänlig app.

Berätta med NE

Berätta med NE är en app där du skapar digitala böcker. Man kan använda den som ersättning för Book Creator.

När du skapar en ny bok så får du ett tomt uppslag. Med plustecknet i högra hörnet kan du infoga textruta, en bild eller rita själv. Du kan till och med infoga video eller ljudinspelning.

Det är enkelt att byta färg på text och göra andra formatändringar och med “klicka-dra” så kan du placera innehållet där du vill ha det.

Så här ser ritverktyget i Berätta med NE ut. Du kan göra vissa inställningar men det är ganska begränsat.

Du kan med fördel använda de båda apparna tillsammans. Skriv och arbeta med din text i Författa med NE. Kopiera den och klistra in den i en textruta i Berätta med NE.

Din färdiga bok kan du sedan välja att exportera, antingen som PDF eller ePub, som du sedan kan lägga upp i t ex Bookis.

Nu är det bara att sätta igång och skapa!

Skapa NE-konto (gratis)

Gör så här för att skapa ett personligt NE-konto:

  1. Gå in i Vklass. Klicka på kugghjulet uppe till höger. Välj Nationalencyklopedin.

Du länkas nu till NE:s hemsida kopplad till Staffanstorps kommun.

  1. Väl inne på ne.se så kan du klicka på en blå ikon uppe till höger. Där står Logga in med personligt konto. När du klickar där får du även alternativet Skapa personligt konto.
  2. Sen guidas du igenom registreringen.

Hoppa till navigering