Hur blir du bättre på att googla?

Googles sökmotor har verkligen utvecklats genom åren och det finns inte längre samma behov att förfina sina sökningar med hjälp av citat-tecken, minustecken och andra trick som man behövde för bara något år sedan.

Nedanstående kan dock vara bra att veta för att kunna göra träffsäkra sökningar.

Använd flikarna

När du gjort en sökning så har du flikar högst upp.

Använd dessa för att urskilja vad för typ av sida du vill ha.

Fliken sökverktyg

Under fliken sökverktyg kan du begränsa din sökning om du fått alldeles för många träffar.

Du kan ställa in om du vill ha sidor utgivna i Sverige eller från hela världen. Du kan också ställa in om du bara vill ha sidor på svenska eller på alla språk. Det här kan ju vara användbart för yngre barn som ännu inte lärt sig engelska så bra.

Där finns också en flik där du kan filtrera på hur gamla sökträffarna ska vara. Om man söker på någon dagsaktuell händelse så kan man ställa in så att man bara får träffar som är publicerade senaste timmen till och med. Det här kan verkligen spela roll för vilka träffar man får och framförallt hur många träffar.

Annonser

Det är viktigt när man söker på Google att kunna skilja på annonser och sökträffar. Annonserna ligger oftast överst i träfflistan och har en liten markering att det är just en annons. titta också på adressen till sidan och se om det verkar vara den sida du söker eller en handelsplats.

Filtrerade träffar och riktade annonser

Det är också viktigt att veta att Google har koll på dina nätvanor och att du därför får träffar som är anpassade för dig. Beroende på vilka sidor du brukar vara på och vad du har sökt på tidigare så anpassar Google träffar och annonser till vad de tror att du vill ha. Här gäller det alltså att vara källkritisk!

Hoppa till navigering