Christian Fexe

Jag heter Christian Fexe och är förstelärare på Hjärupslundsskolan. Jag har arbetat på skolan i fyra år och som pedagog sedan 1999. Jag är legitimerad i svenska och samhällsorienterade ämnen.

Jag har alltid brunnit lite extra för datorns roll i undervisningen och i skolan som stort och sedan jag började i skolans värld har mycket hänt! Staffanstorps kommun har satsat på att göra sina högstadieskolor till en-till-en-skolor och Hjärupslundsskolan fick mac-datorer till alla sina elever ht-12. Undervisningen har verkligen ändrats i och med datorns intåg hos varje elev och jag har fungerat som en av skolans IKT-inspiratörer.

Att undervisa med hjälp av digitala verktyg är verkligen roligt när eleverna upptäcker vad mycket roligt och nyttigt de kan åstadkomma med sina datorer. Hur mycket proffsigare deras arbeten och redovisningar blir och hur mycket tid de kan spara på att behärska vissa program.

Jag tror mycket på att en elev som vet vad som händer i världen blir en bättre världsmedborgare. Därför består nästan alla mina so-lektioner av segment där nyheterna tas in i klassrummet – stora som små. Vi diskuterar nyheterna, vrider och vänder på dem, och lär oss samtidigt om geografi, samtidskunskap och vi drar paralleller mellan dagens nyhet och historiska händelser där det finns paralleller att dra. Deras värld växer helt enkelt.

Jag har även undervisat i ett ämne jag kallade ”Nyhetsbruset i skolan”, där vi talar om aktuella händelser och diskuterar journalistikens grunder och varför vissa händelser blir världsnyheter när andra händelser snabbt glöms bort, och kampen mellan gammelmedia kontra nutidens snabba nyhetsrapportering där alla människor är en potentiell journalist. Vad händer med de gamla invanda rollerna då?

Jag är alltså en pedagog som tror på att följa med samtiden och ta in omvärlden i skolan. Det tjänar alla på.

Hoppa till navigering