Barnens introduktion

På förskolan kommer barnet att uppleva en ny miljö, något annorlunda än det egna hemmet. Det är viktigt att introduktionen till denna nya miljö blir så bra som möjligt.Trygghet är viktigt för både barn och föräldrar.

Under inskolningen har föräldrar och pedagoger goda möjligheter att lära känna varandra, en god kontakt här leder till trygghet både för barn och föräldrar.

Inskolningens längd varierar från barn till barn. Vi räknar med ca två veckor, men det kan ta både kortare och längre tid. Under inskolningen får barnet vänja sig vid förskolans rutiner och lära känna barn och vuxna.

Tiderna bestämmer vi från dag till dag. En del barn blir snabbt trötta och då räcker det med korta stunder i början. Så småningom får barnet prova att äta och sova på förskolan.

Under den första tiden finns den inskolande föräldern på plats hela tiden vid barnets sida. Pedagogerna närmar sig med försiktighet och känner in barnets signaler.

Det är värdefullt för pedagogerna att få veta lite om barnets vanor hemma, deras intressen, favoritlekar/sånger mm. allt för att kunna lära känna barnet så bra som möjligt.

När det börjar bli dags att lämna barnet är det viktigt att säga hejdå ordentligt. En del barn reagerar inte alls, utan ser det som naturligt att mamma eller pappa går och kommer tillbaka, andra barn blir arga eller ledsna. Alla känslor är helt normala. Ofta är det själva avskedet som är jobbigt så det är bra att inte dra ut på det. Pedagogerna tar hand om och tröstar barnet.

Inskolningen är ett utmärkt tillfälle att få svar på alla frågor man kan ha som förälder. Ingen fråga är för liten eller för dum att ställa.

Hoppa till navigering