Norgeprojekt


Projektets syfte är att eleverna ska få autentiska mottagare till sina arbeten i svenska/norska och SO och lära sig identifiera likheter och skillnader i geografi, historia, kultur och språk. Ett omfattande digitalt samarbete via Skype och Youtube och klassutbyten utgör grunden i projektet som sträcker sig från höstterminen 2017 till vårterminen 2019.
 

Arbetet leds av Johan Hultgren, förstelärare i SO, och Dan Hansson, biträdande rektor på Stanstorpsskolan. Nordplus junior, Nordiska ministerrådets program för samarbete och utbyte inom Norden och Baltikum, finansierar projektet.

(Foto: Johan Hultgren)

Bakgrunden till projektet är att Johan och Dan ville möjliga ett elevutbyte för deras elever som är 12-13 år. Att under en vecka besöka ett grannland i denna ålder får ses som berikande och unikt bland dagens skolelever.

I början av september besökte 41 elever i trinn 7 från Solvang skole Staffanstorp under en vecka. Då fick de bland annat känna historiens vingslag i Lunds domkyrka och föregångaren till Lund,  Uppåkra,  järnålderns i särklass största boplats i Norden. Uppåkra är beläget på en Staffanstorp kommuns högsta platser,  36,5 meter över havet,  vilket föga imponerade på normännen som har utsikt mot höga bergtoppar från klassrumsfönstren.
Imponerade gjorde dock Glimmingehus, Ale stenar och de salta baden vid sandstranden i Ystad, som besöktes under Skåneturen.  Skåne har fler slott än hela Norge och från Öyer har man 15 mil till närmaste havsbad. Även smaken av köttbullar och spettkaka föll också norska barnen i smaken då de bjöds på middag hemma hos de svenska familjerna.

Nu ser eleverna på Stanstorpsskolan fram mot vecka 12 då de ska få uppleva riktig vinter under en vecka i den norska fjällvärlden och handledas av sina norska fränder i skidåkning. Tisdagen  kommer spenderas tillsammans med de norska eleverna på deras skola. Det blir olika typer av redovisningar kring likheter och skillnader mellan Öyer och Staffanstorp samt en gemensam idrottslektion. Därefter inleds förberedelser för skiddagen, som är på onsdagen så att alla har fått utrustning och liftkort. En av kvällarna blir det hembesök och middag hos de norska vännerna. Torsdagen besöker vi Lillehammer och tittar på bl.a. backhoppningsbacken från OS -94. Därefter blir det ett besök på Maihaugen, där eleverna ska få uppleva hur det var att växa upp i Gudbrandsdalen under 1800-talet. På upp- och hemresan kommer vi också att besöka olika historiska platser som Bohus fästning, Fredrikstens.  fästning och Eidsvoll, vilka alla varit betydelsefulla i Sveriges och Norges historia.

 

Foto: Johan Hultgren

(Foto: Johan Hultgren)

Lämna en kommentar

När du väljer att kommentera så godkänner du våra riktlinjer för kommentarer och du ger ditt samtycke (enligt dataskyddsförordningen) till att kommunen behandlar dina personuppgifter.

 characters available