Skåneresa

Under tisdagen åkte klass 3-4 och 5 på Skåneresa i strålande solsken. En helt underbar resa som leddes av vår duktiga busschaufför tillika guide Tommy Lilja. 

Vi blev hämtade av Tommy Lilja vid 8.30 på morgonen och det var 30 st förväntansfulla elever och 4 lika förväntansfulla lärare som klev ombord på väg mot Svaneholms slott. Det visade sig att Tommy faktiskt äger en bit av det slottet och vi fick en visning av honom där på borggården. Vägen till Svaneholm gick genom Bäckaskogarna och många berättelser från Tommy om vår resväg som var den gamla Stockholmsvägen som användes för länge sedan. Vi stannade till vid Bäckaskogs slott där Tommy berättade om Kungsörnen och dess bo.

Inne på borggården samlades vi för visning och berättelser.

Barnen fikade lite mer vattennära…vågligt så här i början på dagen men det gick hur bra som helst..

 

Tommy vår guide i färd med att berätta om Svaneholm och dess grundare för oss. Han gillade hundar och hade en hundkyrkogård som vi tittade på.

Efter Svaneholm var det dags för bussfärd mot Ale stenar. Vi tog svängen om Ystad där vi fick se Maria kyrkan och höra om tornspelaren som trumpetar på kvällarna – lite spännande och lite tokigt. Som vanligt var det många historier och guidande under tiden som vi åkte. Ovan ser man ett glatt gäng på Ale stenar. Det var en bit att gå upp till stenarna och det flåsades friskt … puh!

Tjejerna framför den vackra stensättningen – de lärde träter om vad det egentligen är. Är det en vikingagrav eller ett solur??

Vilken underbar plats det är – Kåseberga och Ale stenar. Väl värt ett besök i sommar…

Ia berättade lite om platsen och vi tog tillfället i akt att vila oss lite i solen. Vilket väder!!

Några passade även på att fota varandra…

Då stenarna anses ha lite magiska krafter passade vi på att tanka lite…

Lunck åt vi också och de flesta passade på att shoppa i souveniraffären eller glassbutiken – eller båda. Tur att Tommy hade förhandlat till sig ett specialpris på glass åt oss.

Lunch och glass och souvenirer.

Nästa stopp var Glimmingehus där vi bokat guide och det såg vi fram emot.

Dessa gula rapsfält följde oss genom hela vår Skåneresa. Ibland åkte vi på små vägar där vi hade raps på båda sidor och det såg ut som om vi åkte genom fälten. Skåne är verkligen helt otroligt vackert just nu!

Då Glimmungehus är en försvarsfästning har den ca 2 1/2 meter tjocka väggar och i de första våningarna väldigt små gluggar så att inte fienden skulle komma in. Det var fullt med smarta lösningar som man kunde använda sig av vid eventuellt försvar men fästningen har aldrig attackerats…

Vår guide välkomnar oss in i borgen (även om det ser ut som om hon försöker stoppa oss..) Hon visade oss runt och berättade om borgen. Den hade två saker som var väldigt ovanligt på den tiden och det var centralvärme och toaletter. Det ni!

Efter en del provande på borggården var vi redo för att åka hem. Under hemfärden fick vi höra historier igen och denna gången om en engelsk busschaufför som lånade en röd dubbeldäckare och tog passagerarna ut på äventyr på den engelska landsbygden. Alla var ganska trötta på vägen hem och nöjda också. Det här måste vi göra om!