Hoppa till huvudinnehåll

Fyrspårets avslutande arbeten i Hjärup

Publicerad:

Fyrspårets arbeten beräknas vara klara i slutet av 2024. Då är nya Vragerupsbron öppen och Banvallsvägen återbyggd med en helt ny gång- och cykelväg.

– Nu närmar vi oss slutet på allt vårt arbete i Hjärup. Det har varit sju intensiva byggår som påverkat samhället mycket. Och jag kan förstå att många är trötta på oss. Tack Hjärup för ert tålamod, säger Jens Eisenschmidt, Trafikverkets projektchef för Fyrspåret Malmö-Lund.

Sedan årsskiftet är den södra delen av Banvallsvägen avstängd på grund av ledningsarbeten. Arbetsområdet flyttar succesivt norrut och till sommaren räknar entreprenören med att de nått upp till Lars väg. Då kan Banvallsvägens södra del öppnas. Infarten till Lars väg flyttas tillfälligt och trafiken leds söderut på Banvallsvägen, samtidigt stängs vägen för trafik norrut. Även Tågvägen får en tillfällig infart till sommaren. Följ orangea skyltar och kör försiktigt.

Under hösten öppnar nya Vragerupsbron. Den tillfälliga bron har rivits och området återställs på båda sidor om spåren. Banvallsvägens norra del byggs om och kommer att anslutas till Väståkravägen och Vragerupsvägen i nya korsningar. I höst beräknas den nya Vragerupsbron kunna öppnas.

– Det känns fantastiskt att se det nya stationsområdet närma sig den slutliga utformningen. Den nya Stationsbron kommer att bli en ny central plats i Hjärup som knyter ihop byns olika delar. Och med nya broar för Lommavägen och Vragerupsvägen kommer trafiken flyta bättre genom byn. Men det bästa är förstås att järnvägen blivit tillgänglig för fler, säger Jens Eisenschmidt.

När ledningsarbetet är färdigt på den östra sidan om Stationsbron börjar arbetet med att ansluta Banvallsvägen till stationsbron. Då kommer även fler cykelparkeringar att byggas på den östra sidan av stationen, och pendlarparkeringen flyttar tillbaks från Jakriborgssidan. Detta beräknas vara klart till hösten.

– Det är glädjande att vi redan kan se effekterna av de fyra nya spåren som öppnades i höstas, och de nya stationerna på sträckan. Det är redan fler som reser med tågen som nu stanna fyra gånger i timmen i Hjärup, säger Jens Eisenschmidt.

För mer information, besök Trafikverkets webbsida.Öppnas i nytt fönster

Kategorier

  • Staffanstorps Aktuellt

Etiketter

  • fyrspåret
  • Hjärup
  • staffanstorps aktuellt