Hoppa till huvudinnehåll

Måltider i skola och förskola

Måltiden är en central och viktig del i livet oavsett om det gäller det växande barnet eller den äldre. Skolmaten är en källa till livskvalitet, glädje, hälsa och social gemenskap. Tillsammans skapar vi alla – personal som matgäster – en god matupplevelse.

Kostsektionen i Staffanstorps kommun har som mål är att i en lugn, trygg och trevlig miljö servera välsmakande, näringsriktiga och varierande måltider, skolmat och förskolemat, som främjar hälsan och inlärningen samt är miljömässigt hållbara. Mer information finns att läsa i kommunens kostpolicy.

Planering och sammansättning av matsedlar och måltider utgår från Livsmedelsverkets råd för ”Bra mat i skola, förskola och äldreomsorg” (PDF 9 MB).

Kostsektionen arbetar med elevinflytande genom att samla in feedback från matgäster via matråd och undersökningar. Vårt mål är att laga mat som hamnar i magen och ger näring åt lärandet!

Matsedel

Hitta matsedel för din förskolaÖppnas i nytt fönster

Hitta matsedel för din skolaÖppnas i nytt fönster

Matsedel i mobilen

Gör såhär för att ladda ner webb-appen:
1. Surfa in till mpi.mashie.com/app.
2. Sök fram den matsedel du är intresserad av. Staffanstorp skolmatsedel/förskolematsedel.
3. Spara webbappen som favorit, bokmärke eller genväg på hemskärmen.
4.  Gå gärna in och ”gilla” de maträtter du tycker om.

Ansökan om specialkost – skola och förskola

Specialkost tillhandahålls när det är motiverat av medicinska skäl. Ett kostintyg, skrivet av legitimerad personal inom sjukvården ska på begäran kunna bifogas ansökan. För de som önskar avstå från vissa livsmedel på grund av etiska och/eller religiösa skäl, livsstilsval etcetera, erbjuds den lakto-ovo-vegetariska måltiden (fri från kött, fågel och fisk men kan innehålla mejeriprodukter och ägg).

Ansökan om specialkost görs inför varje nytt läsår.

Anpassad måltid – För de måltidsgäster som är i behov av anpassad kost vid exempelvis neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) tillhandahålls en anpassad meny på upp till 6 olika komponenter varav 4 är huvudkomponenter och 2 är tillbehörskomponenter. Serveringen sker på lämplig plats och tillhandahålls av personalen i köket.

*Undantag från den behovsanpassade menyn ska följas av ett intyg utfärdat av legitimerad personal inom sjukvården med vilken ytterligare anpassning av kosten som bör göras.

Du ska skicka in av ansökan om specialkost om

  • Du behöver specialkost motiverat av medicinska skäl.
  • Du vill avstå vissa livsmedel på grund av etiska och/eller religiösa skäl
  • Du är i behov av en anpassad meny utöver det som dagligen erbjuds.

Inför varje nytt läsår raderas alla specialkoster så vi kvalitetssäkrar att alla specialkoster som finns i våra system är aktuella och gällande, detta gör att alla behöver skicka in en ny ansökan men det kräver inte att intygen i sig är ”nya”.

Se länk nedan till ansökan-

https://eservice.staffanstorp.se/MenuGroup2.aspx?groupId=8

Kommunstyrelseförvaltningen