Saffranstorp fyller tio i år
Publicerad:
– Ibland tror folk att jag stavat fel när de ser varumärket på min bil, skrattar Silvia Mutlu som med sina föräldrar Miladin och Petia driver Nordeuropas första och största saffransodling Saffranstorp i Staffanstorp.
Den riksberömda saffransodlingen i Staffanstorp firar i år sitt tioårsjubileum.
– Det fanns inte i min vildaste fantasi att vi skulle bli nordeuropas största saffransodling, bli omskrivna i tidningar, omnämnda i Aktuellt och Rapport och vara med tre gånger i TV4:s nyhetsmorgon, säger Silvia Mutlu.
Det hela började när familjen köpte gården utanför Staffanstorp 2013.
– Det var mina föräldrars dröm att ha sin egen gård. Planerna var en vinodling. Men en månad innan allt skulle i jorden blev pappa svårt sjuk.
– Under rehabiliteringen behövde pappa träna sin finmotorik och när mamma såg ett TV-program om saffransodling bestämde de sig för att testa. Att odla saffran är inte tungt, men du tränar finmotoriken när du klipper av de fina pistillerna. Det arbetet kräver ett stort tålamod.
En miljön lökar
Sagt och gjort. Familjen köpte 8 000 lökar från Holland och startade odlingen.
– Först året fick vi 12 gram saffran, skrattar Silvia. Det räcker gissningsvis till 12-13 plåtar med lussebullar.
Nu finns fler än en miljon lökar i jorden hemma hos familjen som ifjor skördade drygt fem kilo saffran.
– Idag är pappa friskförklarad. Det är han och mamma som driver odlingen medan vi andra i familjen stöttar så mycket vi kan, säger Silvia som har ett heltidsjobb som sektionschef på Malmö stad.
Säsongen är kort. Gamla lökar får ligga kvar i jorden där de fördubblar sig varje år i fem år. Nya lökar sätts i augusti och i oktober är det blomning och skörd.
– Arbetet med att rensa ogräs görs för hand och är nog det jobbigaste medan själva skörden är kort men kräver ett enormt tålamod, säger Silvia. Har vi skördat i fyra timmar krävs åtta timmar för plockning av de fina pastillerna. Då sitter pappa, mamma, min bror, jag, min man, släkt och vänner i källaren långa nätter och jobbar och jobbar.
Dyrbar krydda
Saffranspistillerna torkas i en maskin, vägs och förpackas för hand för leverans till kunderna och försäljning sker även hemma på gården.
– Vi förpackar själva varenda burk och påse som alltid innehåller 100 procent rent saffran, berättar Silvia.
Saffran, pistillmärkena i saffranskrokusen, är världens dyrbaraste och sedan urminnes tider även mest förfalskade krydda.
Den är även på grund av sitt höga värde ofta kraftigt utblandad i affärerna.
– Nästa gång ni köper en påse i kassan, vänd på den och läs innehållsdeklarationen. Det är oftast inte mer än 30 procent saffran i påsen. Gå då hellre till apoteket, så får ni äkta vara, tipsar Silvia.
Silvia Mutlus favoritrecept: Silviakaka med saffran
4 ägg
2 ½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl vatten
0,5 gram mortlad saffran från Saffranstorp
4 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
Glasyr
100 g smör
1 dl strösocker
1 msk vaniljsockere
2 äggulor
Kokos till toppning
- Så gör du:
Sätt ugnen på 175 grader och klä en form, cirka 25×25 centimeter, med bakplåtspapper. - Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker krämigt med elvisp.
- Hetta upp ½ del av vattnet i en kastrull och blanda ner saffran.
- Tillsätt resterande 1 ½ del vatten och rör om. Rör ner saffransvattnet i äggsmeten.
- Tillsätt de torra ingredienserna och arbeta ihop till en slät smet.
- Häll smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i 30-35 min. • Prova med en torr sticka om kakan är färdiggräddad.
- Ta ut kakan och låt den svalna helt innan du häller på glasyren.
- Glasyr
Mät upp smör , strösocker och vaniljsocker i en kastrull på medelhög värme. Rör tills smöret och sockret har smält. - Tillsätt äggulorna och rör kraftigt tills glasyren tjocknat.
- Ta kastrullen från värmen och häll glasyren på kakan.. Toppa med kokos.
Tips: Spara lite av det mortlade saffranet och blanda ner i glasyren så får du både färg och extra smak av saffran.
Text från Staffanstorps Aktuellt, nummer 4 2024.