Hoppa till huvudinnehåll

Sockerstan – framtidens Staffanstorp på historisk mark

Publicerad:

Exploateringsingenjör Ellinor Bjälkengren, planarkitekt Susanna Falck och projektledare Thania Lameri är ansvariga för utvecklingen av Sockerstan.

Just nu pågår utvecklingen av ett av Staffanstorps största stadsutvecklingsprojekt, Sockerstan.
Totalt byggs Sockerstan i sex etapper från 0 till 5 och ska innehålla hela 1 200 nya bostäder och många olika slags verksamheter när området står klart.

I arbetet ingår också att renovera och omvandla många av de befintliga byggnaderna från brukstiden. Även stora grönområden utvecklas i området parallellt med bostadsbyggandet.
Etapp 0 är färdigbyggd sedan 2021 och innefattar två kvarter med Humanas vårdboende och ett bostadskvarter vid Dalbyvägen med den omvandlade bruksbyggnaden Kontoret.

Etapp 1

Just nu pågår arbetena med Etapp 1, den största etappen i Sockerstan med cirka 500 bostäder och verksamheter. Den utgör Sockerstans hjärta söder om Sockerbruksparken och norr om Dalbyvägen. Detaljplanen blev klar i höstas. Inom kort, när marksaneringen är klar, ska byggator anläggas och el och vatten dras in. Från och med sommaren 2025 beräknas byggnationen påbörjas.
I denna etapp skapas även viktiga mötesplatser som torg och platser. Sockertorget invid Betladan utformas med en marktegelmatta med ett skånskt häradsbroderi. Torget ska kantas av uteserveringar och platanträd, sittplatser och spännande belysning. I torgets mitt bevaras en brandsläckningsbrunn som ett historiskt inslag. Från Sockertorget genom Fabriken invid skorstenen skapas Fabrikspassagen, ett intimt torgstråk med schackrutigt golv, möbler och växter. Skorstenen med ny uppmurad topp fungerar som Staffanstorps landmärke.

Etapp 2

Etapp 2, norra delen av Sockerstan, ligger också redan på ritbordet.
Den innehåller mer småskalig bebyggelse, totalt cirka 100 bostäder i flerbostadshus samt ett antal stadsradhus.
– Stadsradhusen är inspirerade av engelska radhus med sin täta småstadskänsla, säger de tre ansvariga på Staffanstorps kommun; planarkitekt Susanna Falck, exploateringsingenjör Ellinor Bjälkengren och projektledare Thania Lameri.
I denna etapp ingår även Stallet/Sockerbruksgården och med fokus att bevara mycket vegetation och växtlighet.
Parallellt utvecklas de tre parkområdena, Bo97-parken, Sockerbruksparken och Sockerkullen. Sockerkullen omvandlas till rekreationsområde med slingor, belysning, sällskapsytor, grillplatser och utsiktspunkt.
Det blir mycket nyplantering av träd, buskar och lökväxter.
– I Sockerbruksparken växer främst bok, men även blodbok, lind, tall och magnolia och vårt fina exotiska tulpanträd. Det ska anläggas ett perennhav mot Disponentvillan med brygga så att man kan gå ut i ”havet”.

Etapp 3 till 5

Etapp 3 ligger söder om Sockerbruksparken och planeras bestå av hus i park. Etapp 4 är kvartersstaden mot järnvägen. Etapp 5 är kvartersstaden längst mot öster. Dessa är ännu inte planerade i detalj.

Vill du veta mer om utvecklingen av Sockerstan? Sockerboden, en utställnings-, informationsbod och mötesplats, kommer att finnas nära Disponentvillan och Stallet under hela byggtiden. Här sker informationsmöten och härifrån utgår guidade turer i Sockerstan. Alla datum samt information om öppettider och guidningar återfinns på hemsidan staffanstorp.se och på Sockerstans hemsida. Det finns även möjlighet att gå förbi och ställa frågor eller lämna synpunkter.
– Driver du företag och vill flytta in i Sockerstan? Företagare som är intresserade av etablering av till exempel restauranger, caféer, butiker och gym i Sockerstan, är välkomna att höra av sig till oss redan nu med en intresseanmälan, säger Susanna Falck, Ellinor Bjälkengren och Thania Lameri.

Kategorier

  • Staffanstorps Aktuellt

Etiketter

  • Sockerstan
  • staffanstorps aktuellt