Hoppa till huvudinnehåll

Stora satsningar på skollokaler väntar under hösten

Publicerad:

Under hösten drar tre stora byggprojekt för skollokaler igång. Det är Stansstorpsskolan som ska byggas helt ny, Önsvala förskola kommer att byggas upp efter branden och Hjärupslundsskolan kommer att byggas ut.

– Det känns väldigt skönt att ha kommit såhär långt i processen, säger Krister Åkesson, förvaltningschef på utbildningsförvaltningen i Staffanstorps kommun.

Det är satsningar om cirka 450 miljoner kronor som kommunen under mars månad beslutade om för de tre byggprojekten.

Det har varit satsningar på skolor och skollokaler i kommunen de senaste tio åren. Det startade med Mellanvångsskolan och sedan dess har Uppåkraskolan och Gullåkraskolan invigts. Dessutom har både Ängsslyckans förskola och Uppåkra förskola byggts ut, säger Krister Åkesson.

Anledningen till de stora satsningarna är både att antalet elever har ökat och att de befintliga lokalerna från 60- och 70-talen har en livslängd som löpt ut.

Nyproduktion av Stanstorpsskolan

Det kommer att byggas ett helt nytt skolhus på samma tomt som den nuvarande skolan står på idag. Den nya skolan kommer att byggas ut så att det ryms 525 elever mot dagens 350.

Det är roligt att det äntligen beslutats och nu genomförs, skolan har verkligen har haft behov av nya lokaler, säger Krister Åkesson.

Projektet beräknas starta under hösten 2024. Under tiden går eleverna kvar i den gamla skolan. Man kommer att utgå från ritningar för Gullåkraskolan.

– De lokalerna är vi nöjda med, de möjliggör olika organisationer. Det gäller att bygga en skola som är så flexibel som möjligt, säger Krister Åkesson.

Skolan beräknas vara klar för invigning i augusti 2026.

Återuppbyggnad av Önsvala

Det var i augusti 2022 som en kraftig brand förstörde Önsvala förskola. Under hösten påbörjas uppbyggnaden av en ny förskola. Den nya förskolan kommer att stå på samma tomt, men läggas på ett annat sätt på tomten för att nyttja gården bättre. Den nya förskolan rymmer lika många barn som tidigare, men kommer bättre att motsvara dagens behov när det kommer till utformningen av lokalerna. Det är ett projekt som är beräknat att ta ett år att färdigställa.

Tillbyggnad av Hjärupslundsskolan

Hjärupslundsskolan har med åren fått paviljonger för att kunna möta det ökade elevantalet. Elever har kommit från Hjärups skola, Tottarps skola och Uppåkraskolan. Idag rymmer skolan 350 elever, men efter tillbyggnaden kommer den att rymma 550 elever.

Det blir en helt ny byggnad i nordvästra delen av skoltomten. Den nuvarande idrottssalen kommer att byggas om till klassrum. Utöver det kommer skolan att få en ny fullstor idrottshall med vikvägg. Det gör att alla elever på Hjärupslundsskolan i framtiden kommer att kunna ha idrott på skolan, till skillnad från i dag då en del av elevera haft idrottslektioner på Hjärups skola och Uppåkraskolan.

Även skolans matsal kommer att byggas ut.

Under hösten börjar man med idrottshallen och den stora utbyggnaden i nordväst. Dessa etapper beräknas ta drygt ett år att färdigställa.

Kategorier

  • Staffanstorps Aktuellt
  • Utbildning och barnomsorg

Etiketter

  • Hjärupslundsskolan
  • nya skollokaler
  • Önsvala förskola
  • skola och utbildning
  • stanstorpsskolan