Hoppa till huvudinnehåll

Årets betygsresultat årskurs 9

Publicerad:

Årets betygsresultat för årskurs 9 visar att 96,5% av eleverna i de kommunala skolorna är behöriga för gymnasieskolan. Årets meritvärde blev 247 poäng.

Större delen av sin tid på högstadiet har samhället befunnit sig i en pandemi som på många sätt präglat skolans arbete. Trots detta har det skett en positiv kunskapsutveckling och det systematiska kvalitets- och utvecklingsarbetet som har pågått de senaste åren fortsätter visa goda resultat.

Det är fantastiskt att vi lyckas behålla samma goda gymnasiebehörighet som förra året eftersom vi vet att gymnasiestudier är avgörande för framtiden. Jag är stolt över det goda arbetet som görs varje dag på våra skolor, både av personal och elever, säger Krister Åkesson, utbildningschef.

Jag är imponerad av arbetsinsatsen som lagts ner av både elever och personal. Personalen på våra skolor ger aldrig upp på våra elever och eleverna har kämpat mycket väl, säger Ann Edvik, biträdande utbildningschef.

Jag är otroligt stolt över det arbete som görs av både elever och personal. Att vi fortsatt har så fina resultat, pandemin till trots, är imponerande. Långsiktigt och målinriktat arbete ger resultat för våra ungdomars framtid, säger Åsa Ekstrand, ordförande i Utbildningsnämnden.

Rektors röster

Samtliga rektorer lyfter fram ett fantastiskt arbete av lärare och elever. Vidare beskriver rektorerna på högstadieskolorna om fler tänkbara förklaringar till resultatet.

Våra nior kännetecknas av kämpaglöd och ett gott mod trots en svajig högstadietid med distansundervisning och hög korttidsfrånvaro i perioder. Eleverna har aldrig givit upp utan tappert kämpat vidare. Detta med hjälp av med höga förväntningar och fullt fokus på måluppfyllelse från våra pedagoger, säger Madelene Skog, rektor på Baldersskolan.

Vi är stolta över det jobb elever och lärare lagt ner. Resultaten är frukten av gott samarbete och en lust till lärande, säger Jonas Palmqvist Svensson, rektor på Hjärupslundsskolan.

Hagalidskolans elever i årskurs nio nådde 100% behörighet till gymnasiet.

Vi är naturligtvis mycket glada och nöjda över att samtliga elever är behöriga till gymnasiet till hösten. Vägen dit har inte varit spikrak, inte minst satte pandemin sina spår, men våra elever och medarbetare har gjort ett enastående jobb för att nå detta resultat, säger Johan Malmberg, rektor på Hagalidskolan

Andel behöriga* elever årkurs 9

2022 – 96,5%

2021 – 95,8% (Rikssnitt 86,2%)

2020 – 93,9% (Rikssnitt 85,6%)

*Behörig innebär att eleven har godkänt betyg i engelska, matematik, svenska/SVA samt ytterligare minst fem ämnen.

Utbildning är en långprocess. Vi ska komma ihåg att grunden för en god kunskapsutveckling sker tidigt. Goda skolresultat har sin grund i en professionell undervisning från förskola till årskurs nio.

Kategorier

  • Utbildning och barnomsorg

Etiketter

  • betyg
  • Gymnasiebehörighet