Hoppa till huvudinnehåll

De startade blommande business

Publicerad:

På gården precis utanför Staffanstorp odlar Patrik Isacsson och Julia Casspe blommor till självplock sedan 2019. Ett litet sidoprojekt som visade sig bli ett populärt koncept bland staffanstorpsborna.

– Jag har alltid varit i lantbruket, berättar Patrik Isacsson.

Han är lantbrukarson, född och uppvuxen på gården intill deras egen. Sambon Julia Casspe har en helt annan bakgrund.

– Jag har aldrig varit i lantbruk innan, berättar hon och skrattar.

Och trots att de båda har ”vanliga” kontorsjobb till vardags beslutade de 2019 för att påbörja ett litet lantbruksprojekt.

– Jag funderade på hur jag kunde bli involverad i lantbruket. Patrik jobbar ju fortfarande en del i familjens lantbruk och jag ville också testa att göra något, berättar Julia Casspe.

Hon började fundera på blommor och kände att det var något som hon kunde tänka sig att testa att odla.

– 2019 började vi med att så lite solrosor och det blev populärt. Solrosor var enkelt att börja med, berättar Julia Casspe.

Blomsterodlingen har alltid varit ett självplock och självbetjäning. Ute vid fältet finns instruktioner och priser. Man lånar en sekatör och går ut och klipper de blommor man vill ha.

Mycket jobb

I dag satsar odlingen, som heter Hemmestorp fyra:sju, på bland annat tulpaner och narcisser först ut på våren, och därefter kommer dahlior, zinnior, solrosor och krysantemum på sommaren. De är medlemmar i föreningen Snittblomsodlare i Sverige, där alla snittblomsodlare finns samlade och kan utbyta erfarenheter. Som kund kan man också hitta andra snittblomsodlare i sin närhet via föreningens hemsida.

Det är mycket jobb med blomsterodlingen, särskilt vid sidan av de vanliga jobben och familjelivet.

– Det är intensivt i perioder. Just nu är en sådan period, till helgen ska vi få ner 300 dahliaknölar i jorden, säger Patrik Isacsson.

Under hösten blir det också intensivt, när alla tulpanlökar ska ner, säger Julia Casspe.

De gör allt för hand. Gräver, sår och rensar ogräs.

– Eftersom vi båda har kontorsjobb så är detta en ganska skön kontrast. Att krypa runt i jorden och lägga varje frö, säger Julia Casspe.

Populärt att plocka blommor

Verksamheten är nu inne på sjätte året och det har visat sig vara populärt att åka och plocka en egen bukett.

– Det kommer mycket folk, särskilt inför helgen. På sommaren är det också ett populärt utflyktsmål och barnen gillar att springa runt bland solrosorna och plocka blommor, säger Julia Casspe.

– Att det är öppet dygnet runt gör ju också att det blir populärt, man kan åka hit sent på kvällen och plocka, säger Patrik Isacsson.

Kategorier

  • Staffanstorps Aktuellt

Etiketter

  • blomsterodling
  • lokal blomsterodlare
  • självplock
  • staffanstorps aktuellt