Du som förälder är viktig
Publicerad:
Sommarlovet har börjat och semestern är snart här. Varje sommar är det många ungdomar som provar alkohol och droger för första gången.
I år har även problemen med att unga använder lustgas som berusningsmedel ökat. Hälsoriskerna är stora och har orsakat dödsfall. Var uppmärksam på om ditt barn till exempel har ballonger i sina fickor, då dessa brukar användas vid brukande av lustgas.
Att finnas där som ett stöd och prata med era ungdomar om alkohol och droger är viktigt. Men du är inte ensam. Vi är många som kan hjälpa till. Är du orolig ta kontakt med vår öppenvårdsinsats Fenix, kommunens säkerhetsenhet eller Unga Vuxna i Lund (för de mellan 16-23 år).
Hjälp ditt barn att motstå grupptrycket och förebygg att din ungdom råkar illa ut genom att prata och finnas där som ett stöd.
Några råd till dig som förälder:
- Bjud inte tonåringar på alkohol.
- Prata i förebyggande syfte och ge tonåringen bra argument för att klara av att stå emot grupptrycket att prova droger eller alkohol.
- Var tydlig med att du inte accepterar att ditt barn dricker alkohol eller använder droger.
- Finns till för ditt barn. Att vara ett stöd, prata och håll kontakten under kvällen när ditt barn är ute.
- Visa intresse. Prata med ditt barn vad de ska göra, vem de ska träffa och var de ska vara.
- Köp inte ut!
När sommaren nalkas ökar även antalet A-traktorer och mopeder i trafiken. Ibland händer det att fordonen framförs for fort, på ett olämpligt sätt eller på fel platser. En del fordon är också trimmade och håller högre hastigheter än normalt. Det kan vara en direkt fara för ditt barn som inte har kunskap eller mognad om hur ett snabbare fordon ska hanteras.
Du som förälder ansvarar för det fordon ditt barn framför. Prata gärna med ditt barn om riskerna med trimmade fordon, att fordonet framförs på ett trafiksäkert sätt och att inte vara för många passagare i fordonet. Tänk på att polisen jobbar aktivt med fordonskontroller.
Behovet av att fler vuxna är ute på olika tider under sommaren är stort. Som vuxen – ta en extra promenad på kvällarna. Gärna en extra runda vid till exempel Bråhögshallen och Hagalidskolan samt Hjärupslundsskolan och Jakriborg, då det är platser där många ungdomar vistas kvällstid. Att visa närvaro skapar en ökad trygghet och betyder jättemycket, både för unga som gamla. Tillsammans kan vi öka tryggheten och göra kvällarna säkrare.
Hör gärna av dig till säkerhetsenheten eller polisen med iakttagelser eller observationer under dina promenader, så att vi kan lägga rätt resurser på rätt plats. Det kan vara allt från personer som springer på tak, berusade ungdomar eller fordon som framförs i höga hastigheter. Vid pågående brott kontakta genast polisen.
För unga finns mycket att göra. Dels har utomhusbadet öppet, biblioteken har öppet och inte minst Ung i Staffanstorp (för unga upp till och med 17 år) har ett späckat sommarschema.
Trevlig sommar önskar Staffanstorps kommun och Polisen
Viktig information och stöd
- Säkerhetsenheten: telefon: 0722- 43 06 69,
e-post: sakerhetsenhet@staffanstorp.se - Polisen: tfn. 114 14. Vid akuta händelser ring alltid 112.
- Ung i Staffanstorp: tfn. 046-25 11 69,
e-post: fritid@staffanstorp.se - Fenix (öppenvårdsinsats som riktar sig till ungdomar och unga vuxna i åldern 13-20 år): tfn. 046-287 17 30 eller 046-287 17 31
- Mottaget Barn och familj: tfn. 0709-35 11 18
- Tonårsmottagningen i Staffanstorp: tfn. 0721-72 64 99 (kurator), 0771-73 73 73 (barnmorska)
- Unga Vuxna i Lund: tfn. 046-359 80 93
- BRIS: tfn. 116 111 eller www.bris.seÖppnas i nytt fönster
- Tips: På www.omsystembolaget.se/Öppnas i nytt fönster finns mer information om hur du pratar med din tonåring om alkohol.