Få bättre relation med ditt barn
Publicerad:
Bråk mellan föräldrar och barn är helt naturligt, men mycket bråk kan leda till en negativ spiral som är svår att ta sig ur. Vill du ha fler trevliga stunder och färre konflikter med ditt barn? Föräldrautbildningen Komet startar igen i början på 2024 och är en utbildning för vuxna som går ut på att förbättra kommunikationen och relationen mellan föräldrar och barn.
Komet riktar sig till de som har barn mellan tre till elva, som ofta hamnar i konflikter och bråk och vill hantera konflikter mer framgångsrikt.
– Vi rekommenderar alla föräldrar som har behov att ansöka om en plats i Komet-grupp. Det är helt klart en investering i sin familj och sig själv”, säger Cecilia Åhlander, specialpedagog på Centrala barn- och elevhälsan i Staffanstorps kommun.
Tillsammans med psykologen Johanna Narbe är hon en av de fem som arbetar bland annat med Komet i samverkan mellan Centrala barn- och elevhälsan, Svenska kyrkan och Familjeteamet på arbetsmarknadsförvaltningen i Staffanstorps kommun. Komet är en insats för att stärka föräldrarnas samspel med sina barn för en bättre relation med mindre bråk. Gruppen träffas vid tolv tillfällen (måndag- eller tisdagskväll) där deltagaren även erbjuds en individuell träff med gruppledarna.
I Komet lär du dig principer och förhållningssätt som kommer att förändra din relation med ditt barn till det bättre.
– Vi träffar många föräldrar med en stressig vardag där det är svårt att få ihop livspusslet med jobb och familjelivet. Det är lätt att hamna i onda cirklar med tjat och bråk – målet med Komet är att försöka minska detta och ge barnet mer positiv uppmärksamhet i form av bekräftelse och uppmuntran. Här får du chansen att skaffa dig verktyg du kan använda dig av i vardagen. Ett viktigt syfte är även att få träffa andra föräldrar som är i samma situation som du och dela erfarenheter, säger Johanna Narbe, legitimerad psykolog på Centrala barn- och elevhälsan.
Träna i vardagen
Varje tillfälle inleds med en presentation av punkter och ämnen för kvällen. Efter varje träff får föräldrarna övningar som de till nästkommande tillfälle ska arbeta med och befästa hemma.
– Många föräldrar vi möter är pålästa men upplever ändå svårigheter i hur de ska hantera utmanande situationer i familjelivet. Det handlar om att omsätta kunskapen och att träna i en vardagskontext för att det föräldrarna lärt sig under utbildningen ska komma barnen till gagn.
Johanna och Cecilia lyfter fram att Komet är en förebyggande och hälsofrämjande insats. Under intervjun visar de en pyramid – den största delen, basen, utgörs av gemensam stund med ditt barn, följt av uppmuntran och beröm. Toppen av pyramiden, den minsta delen, handlar om konflikthantering i vardagen.
I Komet använder man sig av ”Spargrismetaforen”. Det innebär liknelsen att man måste sätta in pengar på kontot för att sedan kunna ta ut. Det samma gäller i alla relationer, man måste först bygga en trygg och stabil grund för att kunna hantera konflikter när det väl behövs.
– Vi brukar under våra tillfällen prata om byggklossar. Ge ditt barn fem gånger mer kärlek för att kunna ställa krav. Har du gett uppmuntran, kärlek, bekräftelse eller umgåtts tillsammans tar ditt barn emot kritik eller krav på ett bättre sätt. De minns det positiva snarare än tvärtom, säger Cecilia och Johanna.
Gratis för dig som bor i kommunen
Under hösten 2023 har Staffanstorps kommun prioriterat föräldraskapsstöd genom att utbilda tre nya gruppledare. Om du bor i Staffanstorps kommun är det gratis att delta.
– Det är så bra att kommunen satsar på denna typ av föräldrautbildning. Centrala barn- och elevhälsan ska inte bara göra snabba insatser när det behövs, vårt mål är att arbeta förebyggande och långsiktigt. Just det gör vi i Komet. Det är en ynnest för oss att få vara med i denna process och se föräldrarna utvecklas.
FAKTA: Komet
Är du intresserad kan du anmäla dig till kometgrupp@staffanstorp.se
- Utbildningen sker i lokaler på Kometskolan Central barn- och elevhälsa (Järnvägsgatan 65) och församlingshemmet i Staffanstorp. Mer information om plats får du vid anmälan.
- Två utbildningsgrupper kommer att starta i början av 2024, med träffar en måndag- eller tisdagkväll i veckan mellan klockan 17.30-20.00 under totalt tolv veckor.
- Uppge barnets ålder i din anmälan, samt ditt telefonnummer och vilken veckodag du föredrar. Vi försöker fördela efter önskemål så långt det är möjligt.
- Om du bor i Staffanstorps kommun är det gratis att delta.
- Komet ingår i Socialstyrelsens kunskapsstöd “Insatser för att motverka fortsatt normbrytande beteende och återfall i brott”
- Några tips till dig som förälder:
” Uppmuntra ditt barn dagligen. Var specifik med ditt beröm, säg exakt vad det var som barnet gjorde bra. Var tålmodig och tolerant vid misslyckande. Barnet kan lära sig av sina misstag utan att du är arg och sträng. Det barnet får uppmärksamhet kommer det ihåg, exempelvis om det är mycket negativt snarare än positivt.”
” Vilka regler har ni i familjen?. Gäller det alla i hemmet barn såväl som vuxna? Hur många finns och kräver ni samma sak från alla. Är det realistiska krav och vad händer om de inte följs?”
” Låt skärmen vara, lämna disken och tvätten till senare på kvällen och umgås med ditt barn. Studier visar att kortare stunder ofta än längre stunder mer sällan stärker relationen med sitt barn.”