Hoppa till huvudinnehåll

Företagsklimat i toppklass

Publicerad:

Staffanstorps kommun rankas som tvåa när Svenskt Näringsliv rankar företagsklimatet i de svenska kommunerna 2022. Kommunen klättrar från sjätte till andraplats i hela landet och etta i Skåne. Det är den bästa placeringen någonsin för Staffanstorp.

Resultatet är ett erkännande av mångas arbete och det sporrar till fortsatt hårt och effektivt arbete. År efter år har vi hållit oss kvar i toppen och nu är vi inte bara bäst i Skåne utan även tvåa i hela landet. Det visar att vår strategi är rätt – att vi jobbar hårt med att skapa ett bra och tryggt företagsklimat i kommunen, säger kommunstyrelsens ordförande Christian Sonesson.

De fem senaste åren har Staffanstorp genomgående rankats bland de tio bästa kommunerna i Sverige. I årets resultat stärker kommunen sig i fråga om bland annat ökad trygghet, infrastruktur och konkurrens som stimulerar näringslivet.

Företagarna i Staffanstorp ska alltid känna att kommunen arbetar med deras bästa intresse för ögonen. Det ska vara tryggt och enkelt att driva företag i vår kommun. Vårt näringsliv bygger på många småföretagare, vilket är en oerhörd styrka för vårt samhälle. Därför är resultatet oerhört glädjande, säger Christian Sonesson.

Förankrat näringslivsarbete

Förutsättningarna för att äga, driva och utveckla företag skiljer sig i relativt hög utsträckning mellan landets kommuner. Svenskt Näringslivs slutsats är att kommunens roll är stor och kan göra skillnad när det gäller att underlätta eller försvåra för företagen.

I Staffanstorp är näringslivsarbetet förankrat som viktigt rakt igenom hela organisationen på kommunen och bygger den positiva attityd som behövs. Årets ranking är ett tydligt kvitto på att Staffanstorps kommuns långsiktiga satsning på företagslivet har gett resultat. Jag vill rikta ett stort tack till våra medarbetare, chefer och företagare som bidragit till detta, säger Per Almström, kommundirektör Staffanstorps kommun.

Näringslivsbolaget Business Port Staffanstorp, som ägs gemensamt av kommunen och näringslivet arbetar för att skapa och stärka förutsättningarna för företagande i kommunen.

Utan näringsliv har vi ingen välfärd. Politiker, tjänstemän och inte minst företagarna i kommunen, arbetar ständigt gemensamt för att förbättra möjligheterna för ett växande näringsliv. Det är något jag är oerhört stolt över, säger Annika Wallin Jalgén, vd för Business Port Staffanstorp.

Sedan 2001 har Svenskt Näringsliv följt och rankat det lokala företagsklimatet landet runt. Svenskt Näringslivs kommunranking bygger främst på enkätsvar från drygt 30 000 företagare – men också på statistik från bland annat Statistiska centralbyrån, SCB.

De senaste årens placeringar:

2022: 2:a plats

2021: 6:e plats

2020: 6:e plats

2019: 3:e plats

2018: 7:e plats

Du kan läsa årets ranking i sin helhet på Svenskt Näringslivs hemsida (länk öppnas i nytt fönster)Öppnas i nytt fönster

Kategorier

  • Jobb och företagande
  • Kommun

Etiketter

  • företagsranking
  • svenskt näringsliv