Hoppa till huvudinnehåll

Han vill få oss att tänka mer kring maten vi äter

Publicerad:

Carlos Rojas Carvajal har under många år, i bland annat Malmö stad, arbetat för ett hållbart livsmedelssystem. Som nyinflyttad i Staffanstorp berättar han om sitt matintresse och ger sina tips för en hållbar jul i matens tecken.

Carlos Rojas Carvajal är uppvuxen i Malmö och har alltid haft ett intresse för mat. Efter att ha pluggat gastronomiprogrammet på högskolan i Kristianstad blev intresset också hans jobb.
– Det är en tvärvetenskaplig utbildning i mat- och måltidsvetenskap: läran om mat och måltider utifrån bland annat kulturella och historiska aspekter som varvas med livsmedelstekniska, berättar Carlos Rojas Carvajal.

Arbetat med mat på olika sätt

Efter utbildningen arbetade han bland annat för en Ica-ägd delikatessbutik och därefter började han jobba med att utveckla kommersiell stadsodling i Malmö.
– Projektets syfte var att utveckla ett stadsbruk där man ville få odlare att odla i lite större skala utifrån kommersiellt syfte. Man upplät mark som odlare kunde hyra för att odla i större skala, säger Carlos Rojas Carvajal.
Sedan dess har han jobbat i Malmö stad med mat på olika sätt: offentliga måltider, matsvinn, upphandling, jordbruksfrågor och landsbygdsutveckling. Sedan i augusti jobbar han på Länsstyrelsen Skåne som livsmedelsstrateg.
När det kommer till just hållbarhet kring mat och matproduktion menar Carlos Rojas Carvajal att den kan te sig på olika vis.
– Det viktigaste som jag vill förmedla är att vi måste tänka efter lite kring vad vi vill äta. Vi kommer inte kunna äta som vi gör idag i framtiden.

Välja hållbart

Dagens livsmedelsproduktion har stor påverkan på miljön och klimatförändringarna gör att livsmedelsproduktionen är under mycket tryck.
– Vi behöver konsumera och välja svenskt. Men också välja det som är så hållbart som möjligt, till exempel att äta mer växtbaserat.
Carlos berättar att det görs försök att odla nya grödor i Sverige, som till exempel ett försök att odla kikärtor på Öland och sötpotatis på Bjärehalvön. Han menar att vi behöver börja odla nya grödor i Sverige, bredda oss. Vill man äta nötkött tycker han att man ska se till att välja certifierat naturbeteskött.
– Vi ska också försöka äta blå mat, alltså mat som kommer från sjö och hav. Men man behöver inte stirra sig blind på torsk och lax. Svenska blåmusslor är till exempel jättebra. Braxen är också en fisk vi skulle kunna konsumera mer. Eller varför inte den gamla hederliga sillen!
Han vill också slå ett slag för att välja råvaror som är i säsong och att stötta lokala producenter genom att till exempel handla via en så kallad Reko-ring eller på någon digital marknadsplats där man kan handla direkt från producenter.

Nu närmar vi oss julen, en högtid då det konsumeras mycket mat – hur ska vi tänka kring maten då?

– Jag tycker att man ska värna traditionerna, och julen är en viktig högtid där många svenska och skånska traditioner ska få synas och ställas fram på matbordet. Men man kan fundera på om man måste ställa fram mycket av allt? Det blir lätt stora mängder svinn. Jag tycker att man ska våga testa något nytt, och då kanske något växtbaserat. Våga byt ut hälften av köttfärsen i köttbullarna till någon baljväxt till exempel. Eller prova att köpa fiskköttbullar från Gårdsfisk, som både är goda och klimatsmarta.

Vad är det mest ohållbara vi äter under julen?

Kött- och mejeriprodukter har en stor klimatpåverkan. Vill du verkligen ha julskinka – försök hitta en ekologisk skinka eller en skinka från en produktion som håller en bra standard. Och minska på mängden.

Lever du alltid som du lär?

Jag försöker leva som jag lär. Jag har varit vegetarian i tio år, men det är inte alltid lätt att hitta bra mat, speciellt inte i de större matkedjorna.

Vilken är din favoritmat under julen?

Jag gillar att använda kål på olika vis. Och också passa på att njuta av alla rotfrukter som finns under den här tiden.

Kategorier

  • Kommun
  • Staffanstorps Aktuellt