Hoppa till huvudinnehåll

”Här finns något för alla”

Publicerad:

Staffanstorps kommun har ett aktivt föreningsliv där många eldsjälar erbjuder allt från idrott till kultur för unga som gamla. Staffanstorps Aktuellt ställde ett par frågor till kultur och fritidsverksamheten i kommunen.

Kultur och fritidschef Johan Rasmussen, verksamhetschef fritid Andreas Andersson, kultursekreterare Viktoria Munck och handläggare Eva Hassgård skriver alla under på att kommunen har ett brett föreningsliv med något för alla.

– Vi är många föreningsaktiva som är med i många olika föreningar, vilket är kul, säger Eva Hassgård.

– Vi stöttar upp så mycket vi bara kan och underlättar för föreningarna som vi vet kämpar hårt i sitt ideella arbete, säger Andreas Andersson och Viktoria Munck i munnen på varandra.

– Vi har fått till fina samarbeten och lärt oss många saker av föreningarna, som till exempel hur man släktforskar och spännande saker om Staffanstorps historia, förklarar Viktoria.

I kommunen finns närmare 100 föreningar. Det finns goda möjligheter för idrott, motion och rekreation. Du kan delta i många olika fritidsaktiviteter och i kommunen finns ett stort antal föreningar med olika inriktningar.

Vad gör kommunen till en attraktiv föreningskommun?

– Vi är stolta över att företräda en kommun med ett så brett föreningsliv med så starkt engagemang och kunskap inom sitt specifika ämne. Det finns verkligen något för alla i vår kommun, vilket känns, för oss tjänstepersoner, som stimulerande och utvecklande, säger Johan Rasmussen.

Andreas Andersson lyfter fram att kommunen har ett bra bidragssystem som skapar förutsättningar för idrottsföreningarna att skapa bra verksamheter.

– Vi har också en fin konsthall och ett bra medborgarhus med många möjligheter, en spännande historia med järnålderns Uppåkra fram tills idag, intressanta konstnärer och andra profiler, döda såväl som levande, och fina kulturföreningar och aktörer som gör bra saker för kulturen i kommunen, säger Viktoria Munck.

Vad gör kommunen för att stärka föreningslivet?

– Just nu planerar vi för en föreningsvecka som ska gå av stapeln i mitten av augusti. Där hoppas vi att många vill ta del av vårt rika kultur- och fritidsutbud. Det finns något för alla, och alla behövs. Det gäller bara att hitta till en förening som är rätt för just dig, antingen som medlem, ledare eller funktionär, säger Johan och Eva och förklarar vidare att det redan nu går att kika på alla våra föreningar i föreningsregistret på kommunens hemsida.

– Och just det, säger Johan, man får ju inte glömma att vi har en evenemangskalender där allt som händer i kommunen publiceras.

Här når du kommunens föreningsregister.

FOTNOT. I vårt senaste nummer (nummer 3) av Staffanstorps Aktuellt har vi fokus på kommunens föreningsliv. Där kan du ta del av ett urval av reportage och texter om de fantastiska kultur- och fritidsföreningar som finns och engagerar kommunmedborgarna. Alla föreningar kan vi tyvärr inte presentera i ett nummer, men i vårt föreningsregister hittar du information om aktiva föreningar i kommunen. Missa inte heller prova-på veckan, en del av kommunens 70-årsfirande den 12-21 augusti, där du kan besöka föreningarna i Staffanstorps kommun. Föreningslivet i kommunen är omfattande. Här finns något för de allra flesta. Kanske hittar du något som intresserar dig?

Från vänster: Viktoria Munck (kultursekreterare), Andreas Andersson (fritidschef), Eva Hassgård (handläggare) och Johan Rasmussen (verksamhetschef för kultur och fritid).

Fotograf: Andreas Holm

Kategorier

  • Kommun
  • Kultur
  • Uppleva och göra

Etiketter

  • föreningsliv
  • fritid
  • idrott
  • kultur