Hoppa till huvudinnehåll

Information om valet i september

Publicerad:

Den 11 september är det dags för dig som kommunmedborgare att göra din röst hörd. Det är val till riksdag, kommun och region. I årets val har 13 valdistrikt blivit 17 i Staffanstorps kommun.

Det blir fyra fler distrikt än förra valet. Detta för att minska risken för långa köer och för att underlätta räkningen av röster på kvällen. Med denna uppdelning blir det färre röster att räkna per distrikt. Exempelvis har vi delat Hjärup i fyra distrikt och Vikhem i Staffanstorp får ett eget. Det är viktigt att man kollar på sitt röstkort eftersom man kan ha hamnat i ett annat valdistrikt nu i och med utökningen, säger Pierre Lindberg (M), ordförande i valnämnden.

Närmare 150 frivilliga krafter engageras under valet som röstmottagare i vallokalerna. I varje distrikt har valnämnden bestämt att det behövs åtta röstmottagare vilka förordnas av valnämnden. Man måste vara fyllda 18 år, genomgått en lämplighetsbedömning samt en obligatorisk kvällsutbildning.

Pierre Lindberg har närmare 20 års erfarenhet av val i Staffanstorps kommun, och har själv varit röstmottagare. Han kom in som ersättare i valnämnden redan 2003 och valdes till dess ordförande 2012.

Jag började med att sitta som röstmottagare, räknade röster och senare haft en mer central roll. För mig är det inte politiskt uppdrag, utan större än så, där valnämnden verkar i demokratins tjänst.

Högt valdeltagande

Staffanstorp är en av de kommuner i landet som håller demokratins fana högt med ett ökande valdeltagande. Valdeltagandet vid förra riksdagsvalet i Staffanstorp var 91 procent jämfört med 87 för hela Sverige.

Totalt har 18 612 av våra kommunmedborgare rösträtt i riksdagsvalet, medan 19 203 av våra invånare får rösta kommunalt och till regionen (siffrorna från val.se).

Besöker äldreboenden

Vi kommer besöka äldreboenden i kommunen där boenden ges en möjlighet att lägga sin röst. Vi kommer även erbjuda ambulerande röstmottagning där den som av speciella skäl inte kan ta sig till en vallokal för att utföra sin demokratiska rätt., säger Pierre Lindberg.

Besök på äldreboenden genomförs den 31 augusti (Villa Roos Park, Villa Vikhem och Sockerstan) och den 2 september (Magnoliagården). Vid frågor gällande ambulerande röstmottagning kontakta kommunens kansli, telefon 046-25 11 00, eller kansli@staffanstorp.se

Alla som är fyllda 18 år och upptagna i röstlängden får ett röstkort med posten. Endast svenska medborgare får rösta i riksdagsvalet. EU-medborgare eller personer från Norge eller Island som är skrivna i en svensk kommun får rösta till kommun, landsting eller region. Medborgare i övriga länder måste ha varit skrivna i tre år i Sverige för att få rösta till kommun och landsting/region.

Den 11 september öppnar vallokalerna. Men redan den 24 augusti kan du börja rösta för då inleds förtidsröstningen. Är du på utlandsresa kan du rösta på svenska ambassad eller konsultat alternativt poströsta. För poströstning krävs ett poströstningskit som kan fås av valmyndigheten, ambassaden eller kommunen.

Pierre Lindberg uppmanar dig som får ett röstkort att fira att vi har demokrati i Sverige.

Du har möjlighet att påverka och göra din röst hörd. Vi har fria val i Sverige där alla ges samma villkor och möjlighet att rösta. Detta är det yttersta uttrycket för demokrati – alla får vara med och bestämma hur det ska se ut.

Vallokalerna håller öppet på valdagen klockan 08-20.

Observera. Du hittar senaste informationen om valet 2022 på kommunens hemsida, där du kan läsa om var du kan förtidsrösta, adresser till vallokaler, frågor och svar med mera. 

Pierre Lindberg, valnämndens ordförande i Staffanstorps kommun.

Kategorier

  • Demokrati
  • Kommun
  • Valet 2022

Etiketter

  • Demokrati
  • Val
  • valet 2022

Information om kakor

Vi använder cookies för att löpande förbättra webb­platsen och för att möjlig­göra viktiga funktioner. Du kan välja att godkänna eller neka kakor. Mer om cookies