Hoppa till huvudinnehåll

Klädbytarförening firar 25 år

Publicerad:

Anneli Oddsson, sekreterare i föreningen och Anna Plato, kassör, viker och sorterar några av alla kläder som kommit in till loppisen.

Under 2024 firar Klädbytarföreningen i Staffanstorp 25 år. Det som började som ett föräldrainitiativ på montessori är nu ett stort evenemang där över 700 personer besöker varje loppis.

– Det här är en stor händelse i Staffanstorp, kön brukar ringla sig från Medborgarhuset hela vägen bort till apoteket, säger Anna Plato, kassör i föreningen.

Hon har varit aktiv i föreningen i tio år, och berättar hur roligt medlemmarna har tillsammans.

Det är en stor gemenskap mellan oss som jobbar här, säger Anna Plato.

Klädbytarföreningen drivs av ett trettiotal aktiva och är en helt ideell verksamhet där överskottet skänks till välgörenhet.

– Det är ju det här med att återbruka, ekonomin är inte tipptopp alla dagar under året och här kan man fynda, säger Åsa Fridh, som är ordförande i föreningen.

Loppisar för både barn och vuxna

Klädbytarföreningen har fyra loppisar per år. Två loppisar med barnkläder och prylar och två loppisar för vuxna.

Vid varje loppis tar föreningen tar emot nya och begagnade artiklar från registrerade säljare. Det finns plats för omkring 120 säljare. Säljarna kommer från hela Skåne.

– När säljplatserna släpps tar det bara två minuter innan alla platser är uppbokade, säger Anna Plato.

Och besökarna är många. Runt 700 besökare brukar komma till loppisarna.

– Det är lång kö redan vid åttatiden på morgonen, säger Anna Plato.

– Vi får höra att vi har bra ordning på saker och ting, fortsätter hon.

Under en loppis säljs mellan 10 000 och 11 000 varor. Försäljningsöverskottet går till välgörenhet. 2023 skänktes 55 000 kronor till Clownronden, som verkar på de skånska sjukhusen.

Vi har också ett stort samarbete med Lions som tar hand om alla varor som inte säljs och som säljarna vill skänka, säger Anna Plato.

För de aktiva i Klädbytarföreningen har verksamheten blivit en rolig hobby som man ser mycket fram emot.

– Det är en stor gemenskap mellan oss som jobbar här, man har träffat många nya människor och det är så roligt att ses igen inför varje loppis, säger Anna Plato.

Kategorier

  • Staffanstorps Aktuellt

Etiketter

  • Klädbytarförening
  • loppis
  • Staffanstorp