Hoppa till huvudinnehåll

Mat i fokus på årets krisberedskapsvecka

Publicerad:

I år är det maten som står i centrum under krisberedskapsveckan. Hur kan vi som privatpersoner förbereda oss så att vi har mat när krisen eller kriget kommer?

Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), som står bakom Krisberedskapsveckan, ser man ett ökat intresset för hemberedskap. Intresset har ökat under pandemin och i samband med krigsutbrottet i Ukraina.

Under årets kampanjvecka är det fokus på mat och vad man bör ha hemma när krisen eller kriget kommer. MSB vill öka kunskapen om vilka varor som går att lagra länge i rumstemperatur och dessutom endast behöver en liten mängd energi och vatten vid tillagning.

– Kriget i Ukraina, torka och energibrist påverkar produktionen av livsmedel, och det har ökat intresset för hemberedskap. Att fler stärker sin hemberedskap är viktigt och det bidrar till att stärka Sveriges motståndskraft vid kris och krig, säger MSB:s generaldirektör Charlotte Petri Gornitzka.

På MSB:s hemsida kan man läsa mer och hitta en checklista för vilka varor som är bra att ha hemma. Öppnas i nytt fönster

En plastlåda med matvaror och stormkök

Kategorier

  • Kommun
  • Trygg och säker
  • Trygghet

Etiketter

  • kris
  • Krisberedskap
  • krisberedskapsvecka
  • krisinformation

Information om kakor

Vi använder cookies för att löpande förbättra webb­platsen och för att möjlig­göra viktiga funktioner. Du kan välja att godkänna eller neka kakor. Mer om cookies