Mat i fokus på årets krisberedskapsvecka
Publicerad:
I år är det maten som står i centrum under krisberedskapsveckan. Hur kan vi som privatpersoner förbereda oss så att vi har mat när krisen eller kriget kommer?
Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), som står bakom Krisberedskapsveckan, ser man ett ökat intresset för hemberedskap. Intresset har ökat under pandemin och i samband med krigsutbrottet i Ukraina.
Under årets kampanjvecka är det fokus på mat och vad man bör ha hemma när krisen eller kriget kommer. MSB vill öka kunskapen om vilka varor som går att lagra länge i rumstemperatur och dessutom endast behöver en liten mängd energi och vatten vid tillagning.
– Kriget i Ukraina, torka och energibrist påverkar produktionen av livsmedel, och det har ökat intresset för hemberedskap. Att fler stärker sin hemberedskap är viktigt och det bidrar till att stärka Sveriges motståndskraft vid kris och krig, säger MSB:s generaldirektör Charlotte Petri Gornitzka.