Minnesteamet erbjuder unikt stöd
Publicerad:
Tack vare en unik satsning på bredd och spetskompetens kan de som drabbas av kognitiv sjukdom och deras anhöriga i Staffanstorps kommun räkna med både bemötande och omvårdnad av mycket hög kvalitet.
– Vårt mål är att höja livskvaliteten för personer med kognitiv sjukdom och deras anhöriga och ge bästa möjliga hjälp. Det kan finnas många anledningar till att hjärnan sviktar, många orsaker är behandlingsbara och det är viktigt att detta utreds av sjukvården.
– Är man orolig att man själv eller någon anhörig drabbats går det bra att kontakta mig så lotsar jag vidare till rätt instans. Alternativet är att istället kontakta vårdcentralen direkt, säger Silviasjuksköterska Susanne Bresby i Minnesteamet.
Det unika för just Minnesteamet i Staffanstorps kommun är både kombinationen av yrkeskategorier med sjuksköterska, tre biståndshandläggare och en anhörigkonsulent samt att fyra av de fem i teamet även är silviadiplomerade.
Silviacertifieringen är en spetsutbildning som ges på Silviahemmet i Stockholm för att höja kvaliteten på den vård som ges till personer med kognitiv sjukdom och har tagits fram på initiativ av Drottning Silvia.
Minnesteamet arbetar uteslutande med stöd för personer med diagnos och deras anhöriga. De anhöriga erbjuds bland annat enskilda stödsamtal, anhörigutbildningar och anhöriggrupper.
För dig som är partner till någon med kognitiv sjukdom erbjuds en sexdagarsutbildning under dagtid och nytt för i år är att även övriga anhöriga, och de partners som inte kan delta dagtid, erbjuds utbildning under kvällstid. Du som partner kan delta i en samtalsgrupp med andra anhöriga, där ni ses en gång i månaden tillsammans med anhörigkonsulenten.
Unikt för Staffanstorps kommun är att du får lov att delta i grupp under hela tiden du vårdar din närstående i hemmet – detta för att kunna möjliggöra ett tryggt och långvarigt stöd under hela vägen.