Hoppa till huvudinnehåll

Så skrev vi förr: Bråhögsbadet – en träffpunkt i Staffanstorp

Publicerad:

Vi fortsätter vår jubileumsserie där vi presenterar några texter från äldre kommuntidningar i Staffanstorps kommun. 1978 stod inomhusbadet på Bråhögsbadet färdigt. Det och framtida planer för badet skrev före detta fritidsnämndens ordförande Georg Mårtensson om i Staffanstorps Aktuellt nummer 3 1978.  Nedan kan du läsa texten i sin helhet.

När Staffanstorp för femton år sedan invigde Skånes första tempererade 50-metersbassäng, visade sig detta, trots mångas huvudskakning, vara en satsning, som blev till stor gagn för kommunens invånare. Badande och sollapande barn och vuxna har kommit att utgöra ett tilltalande inslag i tätortens sommarbild. Barn och ungdom har här en bra sysselsättning under det härliga sommarlivet. Till detta har kommit att nästan alla i dag är simkunniga. För många har badet inneburit tillfälle till skön motion. När nu inomhusbadet står färdigt att tagas i bruk, utgör detta ett naturligt fullföljande av det initiativ, som togs för femton år sedan.

Nyttjas av alla

Vår önskan är nu att alla de, som under sköna sommardagar sökt sig till badet, även under kulna vinterdagar tar sig dit. Ett badhus har den fördelen framför de flesta motionsanläggningar, att det kan utnyttjas av alla, gamla och unga, fysiskt vältränade såväl som på något sätt handikappade.

För skolans verksamheter kommer naturligt nog badhuset att bli av stor betydelse. Simklubben Tritons duktiga tävlingssimmare, som hittills måst använda mycket av sin tid till resor, kan i fortsättningen träna på ett rationellare sätt.

Konvalescenten, som behöver träna upp sin kropp på nytt, kan med fördel göra detta i simbassängen,. Pensionärssimning kommer att aktivera våra äldre innevånare. Det som dock, trots allt ligger oss varmast om hjärtat är, att den yrkesverksamma människan som tillbringar sin dag vid en arbetsbänk eller maskin, vid ett skrivbord eller hemma i köket, får för vana att i badhuset skaffa sig den motion, som är så nödvändig för ett gott välbefinnande. Därför kommer det alltid då badet är öppet att stå minst en bana i stora bassängen till allmänhetens förfogande. För att locka så många som möjligt att bekanta sig med inomhusbadet och vad det har att bjuda på bjöd kommunen under veckan efter invigningen den 10 september alla på gratis bad.

För att badhuset skall kunna fungera bra fordras kunnig personal. Kommunen har lyckats knyta välutbildat folk till dessa tjänster. Vi önskar alla välkomna till de olika uppgifterna och hoppas på gott förhållande mellan personal och allmänhet.

En föregångare

Det är vår förhoppning att det nya badhuset skall bli en tillgång för alla i vår kommun. När nu hela badet är färdigt, utgör det tillsammans med Bråhögsvallens idrottsplats en oas i centralortens centrum med sina gator och torg. I skapandet av denna oas må vår unga kommun ses som en föregångare.

Fotnot. Redaktionen för dagens Staffanstorps Aktuellt har valt att skapa rubriker och rätta eventuella stavfel i texten för att skapa en ökad läsbarhet i texten.

Faksimil från Staffanstorps Aktuellt 1978.

Kategorier

  • Demokrati
  • Kommun

Etiketter

  • kommunbildande
  • staffanstorps kommun 70 år
  • staffanstorpsaktuellt