Hoppa till huvudinnehåll

Samtalsgrupp för anhöriga

Publicerad:

Är du anhörig eller närstående till en person som drabbats av psykisk ohälsa?
Nu kan du få stöd och råd genom att delta i en samtalsgrupp arrangerad av Staffanstorps kommun och S:t Staffans församling i samarbete.

Vi vill fånga upp anhöriga till personer med psykisk ohälsa. Det är en grupp som inte alltid blir sedda men får ta ett stort ansvar och kan behöva verktyg och stöd för sina egna behov, säger diakon Anna Gustafsson på S:t Staffans församling och aktivitetssamordnare Lena-Maria Petré Westlin som arbetar i den öppna verksamheten på Trivselpunkten i Staffanstorps kommun.

I vår samtalsgrupp får man träffa andra i liknande situation och kan bli avlastad sin upplevelse genom spegling från andra. Det behöver inte vara avancerat, ibland behöver man bara prata av sig litet, älta det som är jobbigt och då behövs det en mottagare, en lyssnare.

Alla kan drabbas

Vi människor lever med sårbarheten att vi när som helst kan drabbas av att vår situation förändras. Vi kan må dåligt av en orsak och det kan drabba oss alla.

Psykisk ohälsa är ett utbrett problem i samhället och kan bestå av allt från lättare nedstämdhet och ångest till allvarligare tillstånd.

Runt en person med psykisk ohälsa finns det ofta anhöriga som kan påverkas. Anhörigskap, släktskap eller vänskap med en person som drabbats kan bidra till känslor av skuld och skam, att man saknar verktyg och inte räcker till, sådant som man kanske drar sig för att prata om i vardagliga samtal.

En fristad

Samtalsgruppen erbjuder en fristad, ett tryggt rum, ett forum där man kan säga det som känns jobbigt i ett samtal som skiljer sig från det vardagliga.

Alla känslor är okey att känna och uttrycka och vi kommer att ge varandra plats att tänka och prata till punkt och lyssna aktivt till varandra.

Initialt planeras en samtalsgrupp med högst sex personer. Gruppen startar den 7 mars och träffas en gång i veckan sex måndagar i följd kl 16 – 18 i S.t Staffans församlingsgård. Det serveras fika vid gruppmötena.

Men det ska vara ett samtal som inte bara är en trevlig fika utan präglas av att man lyssnar aktivt på varandra, ett samtal med tydlig struktur där man får de övrigas uppmärksamhet. Om intresse finns blir det en fortsättning, säger Anna Gustafsson och Lena-Maria Petré och tillägger:

Vi erbjuder det medmänskliga samtalet. Den som behöver samtalsstöd men inte vill delta i ett gruppsamtal är också välkommen att kontakta oss och boka enskilt samtal med någon av oss.

Kontakt

Du som är anhörig och vill delta i gruppsamtalet kan ta kontakt via e-post lena-maria.petre@staffanstorp.se, telefon 046-287 17 98 eller anna.gustafsson4@svenskakyrkan.se,  telefon 0704- 21 25 31.

Diakon Anna Gustafsson vid S:t Staffans församling inom Svenska kyrkan och aktivitetssamordnare Lena-Maria Petré
Psykisk ohälsa är ett växande problem i samhället. Diakon Anna Gustafsson vid S:t Staffans församling inom Svenska kyrkan och aktivitetssamordnare Lena-Maria Petré Westlin inom socialpsykiatrin på Staffanstorps kommun erbjuder i ett nytt samarbete en samtalsgrupp för anhöriga och närstående till personer med psykisk ohälsa.

Fotograf: Ivar Sjögren

Text och foto: Ivar Sjögren

Kategorier

  • Kommun
  • Omsorg och hjälp

Etiketter

  • anhörigstöd
  • psykisk ohälsa
  • samtalsgrupp

Information om kakor

Vi använder cookies för att löpande förbättra webb­platsen och för att möjlig­göra viktiga funktioner. Du kan välja att godkänna eller neka kakor. Mer om cookies