Staffanstorps Städ & Kemtvätt AB storsatsar
Publicerad:
Den som kör väg 11 kan se taket till en helt ny företagsbyggnad resa sig ovanför bullerskyddet i anslutning till rondellen vid Västanvägen/Önsvalavägen. Det är Staffanstorps Städ & Kemtvätt AB som bygger helt nytt för sin växande verksamhet med 55 anställda.
I juli ska fastigheten stå inflyttningsklar. Flytten innebär slutet på en mångårig och kämpig trångboddhet i de långa men trånga källarlokalerna vid Strindbergs väg.
Vi har successivt vuxit år efter år, säger ägarna Lotta och Tomas Nordberg. Vi är begränsade i våra nuvarande lokaler som är slitsamma rent logistiskt. Nu kan vi storsatsa på både tvätten och städverksamheten.
Städ och tvätt en bra kombo
Lotta och Tomas startade sitt städföretag 1999 och tog 2009 över Staffanstorps Kemtvätt som funnits i 35 år i Staffanstorp.
Vi behövde tvätta alla våra städmoppar och dukar varje dag, så vi tänkte att oavsett om vi får tag i personal med erfarenheten som krävs för att driva ett professionellt tvätteri eller inte, så får vi användning av tvättmaskinerna. Som tur var hittade vi vår tvättmästare Per som än idag sköter ruljangsen i tvätten.
Städning och tvätt blev snabbt ett starkt och vinnande kombinerat koncept.
En gång i veckan hämtas privat tvätt upp från personal hos företagskunder, tvätt som sedan körs tillbaka välmanglad och nystruken. Likadant sker hos privata städkunder.
Vi tar inte betalt extra för att hämta upp tvätten utan det är en service vi erbjuder. Det gäller bara att ha ett bra digitalt affärssystem för att hålla ordning på alla de olika kunderna, konstaterar Tomas pragmatiskt.
Staffanstorps städ & kemtvätt AB har vuxit ut och blivit en stor företagsaktör, en av de allra största i kommunen, med 55 anställda.
Framgången har inte gått osett förbi. För två år sedan utsågs man till Årets företagare i Staffanstorps kommun.
Det är vi mycket stolta och glada för, säger de båda.
Storsatsar på miljön
I tvätt- och städbranschen är det viktigt att vara miljöanpassad.
Äldre kemtvättar bestod av slutna system. Den tongivande kemikalien perkloretylen är både cancerframkallande och miljöfarlig och måste destrueras i avfallsanläggningar, berättar de.
Detta kunde vi äntligen avveckla förra årsskiftet. Idag är vår kemtvätt helt miljöanpassad. Vi använder inga giftiga kemikalier i tvättprocessen och alla våra tvättprodukter är nedbrytbara biologiskt. Det känns skönt att slippa ha mask när man ska fylla på tvättmedel i maskinerna, säger Lotta och Tomas.
Vi är ett miljöanpassat städbolag och certifierat tvätteri med hög ambition när det gäller miljötänkande, hygien och kvalitetskontroll både för tvättprocess, städ, ekonomi och administration. Det ska vara ordning och reda, säger Tomas.
23 företagsbilar rullar dagligen ut till kunder i hela sydvästra Skåne, från Landskrona till Trelleborg.
Även här kan vi nu göra en miljösatsning. Vi vill satsa på miljöbilar, bl a elbilar. Vi får god tillgång till parkeringsplatser med laddmöjligheter som vi saknar idag.
Skyltläge vid väg 11
De nya lokalerna vid väg 11 består av 2000 kvm i två våningsplan. Hälften ska man använda själv, andra halvan ska hyras ut till företag för kontor, lagerutrymmen etcetera.
Vi tar med oss allt och skaffar litet nytt, framför allt större maskiner som vi inte kan få ner här i källaren.
En flytt är nödvändig för oss om vi ska kunna expandera. Vi behöver synas och vara lättillgängliga med parkeringsmöjligheter och vi hittade inga befintliga lokaler som passade vår verksamhet.
Vi har successivt vuxit och byggt upp en buffert för att kunna göra denna satsning. Målet är att dubbla tvätteriets omsättning.
Klarat coviden bra
Trots covid-pandemin har företaget klarat sig ganska bra.
Vi har fått en del avbokningar eftersom kontor minimerat sina verksamheter och folk jobbar hemma. Den privata tvättjänsten har påverkats och vi drabbades av att skolor stängdes. I tvätteriet permitterade vi personal i tre månader förra våren men på städsidan har ännu ingen behövt permitteras.
Regeringens stöd med sänkta arbetsgivaravgifter tillsammans med den sänkta sjuklönekostnaden har verkligen varit till hjälp.
Nu ser Lotta och Tomas fram emot inflyttning i juli även om risken finns att sommarsemestern fryser inne.
Ja, semestern hänger litet löst, skrattar de båda. Vi har bokat andra veckan i augusti, men… Vi får se hur det ser ut då.
Text och foto: Ivar Sjögren för StaffanstorpsAktuellt