Hoppa till huvudinnehåll

Unga som har begått eller utsatts för brott

När du fyller 15 år blir du straffmyndig och kan dömas för de brott du begår. Om du är mellan 15-20 år kan du bland annat dömas till ungdomstjänst eller ungdomsvård. Dessa verkställs av socialtjänsten.

Om du blivit utsatt för brott finns det stöd att få. Socialtjänsten och polisen samverkar för att hjälpa unga brottsoffer.

Vad händer om jag begått ett brott?

När du som ung misstänks för brott kan det bli aktuellt för socialtjänsten att utreda din sociala situation. Polis, åklagare och ibland även tingsrätten begär då ett yttrande från socialtjänsten. Om du är under 15 år och inte straffmyndig är det socialtjänsten som avgör om det ska bli en utredning.

I socialtjänstens yttrande görs en bedömning om du som ung är i behov av ungdomsvård, utifrån mående och risk för återfall i kriminalitet. I yttrandet ska det även framgå om ungdomstjänst är lämpligt.

Om du döms i domstol finns du kvar i belastningsregistret i fem år. Om du får en straffvarning finns du med i belastningsregistret i tre år.

Ungdomstjänst

Om du döms till ungdomstjänst avtjänar du ditt straff genom obligatoriska samtal och oavlönat arbete anpassat till dig. Hur lång ungdomstjänsten ska vara fastställs av tingsrätten. Antalet timmar som kan dömas ut är 20 – 150 timmar, beroende på hur allvarligt tingsrätten bedömer brottet.

Ungdomsvård

Socialtjänsten kan föreslå att du döms till ungdomsvård om utredningen kommer fram till att det finns en risk för fortsatt kriminalitet eller om det finns andra skäl till vård. Tillsammans med domen bifogas en vårdplan som berättar om vilka vårdinsatser du får. Exempel på insatser är deltagande i  impulskontrollsprogram och rådgivande samtal om alkohol och narkotika. Insatserna är alltid anpassade efter dina behov.

Sluten ungdomsvård (LSU)

LSU, lagen om sluten ungdomsvård innebär att du är inlåst på ett särskilt ungdomshem.

Socionom hos polisen

Socialtjänsten har en socionom som nära samarbetar med polisen i Staffanstorp. Socionomen medverkar bland annat vid förhör av minderåriga, gör bedömningar om behov av insatser från socialtjänsten och deltar i det brottsförebyggande arbetet i kommunen.

Medling vid brott

Socialtjänsten erbjuder medling som innebär att den misstänkte och brottsoffer möts tillsammans med en neutral medlare för att prata om brottshändelsen. Medlingen ska vara bra för båda deltagarna och målet är att minska de negativa följderna av brottet.

Medling är kostnadsfritt och frivilligt.

För dig som har begått ett brott innebär medling att:

  • Du får en chans att förklara dig, berätta om din upplevelse och du får en möjlighet att be om ursäkt för det du gjort.
  • Du kan visa att du tar ansvar för dina handlingar och förklara vilka konsekvenser brottet gett dig.
  • Du får möjlighet att gottgöra skadan på något sätt.

För dig som varit utsatt för ett brott innebär medling att:

  • Du ges möjlighet att berätta om din upplevelse av brottet och vilka konsekvenser det medfört.
  • Du får möjlighet att ställa frågor till den som begått brottet.
  • Det kan minska eventuell rädsla och kan ge dig möjlighet att få förståelse för vad som hänt.

Brottsofferstöd

Många brottsoffer mår dåligt på grund av det brott de utsatts för. Skuld, ilska och rädsla är vanliga känslor. Det är viktigt att du som brottsoffer får hjälp att bearbeta dina känslor. Som brottsutsatt har du rätt till stöd.

Kontakt

Fenix

Om du vill veta mer om ungdomstjänst eller ungdomsvård är du välkommen att kontakta Fenix öppenvårdsteam.

Telefonnummer
046-287 17 30
Telefonnummer
046-287 17 31

Socionom hos polisen

Telefonnummer
046-25 11 00 (via kommunens växel)

Brottsofferstöd

Mobilnummer
0721-72 64 99

Arbetsmarknadsförvaltningen