Hoppa till huvudinnehåll

Årets sommarutställning: Komålaren Sigfrid Bengtsson

Publicerad:

Förra året inleddes satsningen i Staffanstorps konsthall att varje år uppmärksamma en Staffanstorpskonstnär med en längre sommarutställning. I år har turen kommit till ”komålaren” Sigfrid Bengtsson.

– Förra sommaren uppmärksammade vi Theodor Jönsson och det var tydligt att många Staffanstorpsbor minns och håller av sin gamle Theodor, eller ”farbror Todor”, som många träffat när de var barn och unga, berättar kultursekreterare Viktoria Munck.

– I år visas en annan välbekant konstnär från bygden: Sigfrid Bengtsson, mera känd som ”Komålaren Sigfrid Bengtsson”.

Mild, lugn och blygsam

Även Sigfrid Bengtsson är en omtyckt konstnär i bygden och det har redan kommit in flera bokningar av guidade visningar i utställningen. Han var tio år yngre än Theodor Jönsson och målade också omgivningarna, främst i olja.

– Men det finns också skillnader dem emellan. Sigfrid Bengtsson verkar inte alls ha varit lika passionerad och utåtriktad som Theodor Jönsson, som ofta var i centrum på fester och kalas, säger Viktoria Munck.

Sigfrid har ofta beskrivits som mild, lugn och blygsam. Han verkar inte alls ha varit intresserad av att hålla tal om sig själv eller framhålla sig själv på något annat sätt. Theodor Jönsson skrev en självbiografi och såg till att hans konstnärshem med målningar bevarades som ett museum.

Ville bli hågkommen

– Sigfrid verkar inte haft sådana ambitioner, men han ville bli ihågkommen i kommunen och önskade att det skulle finnas en samling av hans målningar på Pilegården. Han skänkte därför några målningar som resulterade i att en hel avdelning på Pilegården sedan dess får bära hans namn.

– Efter utställningen i konsthallen ska det åter bli en Sigfrid-samling på Pilegården. Äldrepedagog Teresia Wellander tyckte det lät trevligt och bra att följa Sigfrids önskan och hänga upp de målningar han donerat och kanske fler. Vi har nämligen fått ytterligare verk av personer som velat bidra till utställningen i konsthallen och därför donerat sina Sigfrid Bengtsson-verk till Staffanstorps kommuns konstsamling.

I utställningen ingår även många målningar som lånas in från konstsamlaren Mikael Löfberg och Staffanstorps hembygdsförening.

– Jag blir alldeles varm i hjärtat av att så många hört av sig och velat bidra, antingen genom att låna ut sina verk till oss, eller att donera dem till kommunens konstsamling, säger Viktoria Munck.

”Många givande möten”

Inför arbetet med utställningen efterlyste Viktoria Munck personer som känt Sigfrid Bengtsson och kunde tänka sig att berätta om honom, helst också bli filmade.

– Det blev flera trevliga och givande möten, berättar Viktoria. Så det ska nog kunna bli en film att visa i utställningen.

För att besökarna ska få ut mer av sitt besök kommer det även finnas en film, utställningskatalog och barnbok om Sigfrid Bengtsson. Utställningskatalogen innehåller en biografi över konstnären.

Barnbok om Sigfrid

För alla barn och alla som vill ha en mer lättsam introduktion till konstnären, skapar Viktoria en barnbok. I arbetet med den testläste hon för några barn och hann inte långt innan de frågade vad Sigfrids nio syskon hette.

– Det kunde jag inte svara på och visste inte hur jag skulle ta reda på heller. Men eftersom det var så viktigt för den vetgiriga testpanelen vände jag mig till Staffanstorps släktforskarförening och bad om hjälp. Det fick jag verkligen! Jag fick reda på massor av intressant fakta kring Sigfrid Bengtsson och hans familj. Jag blev tillräckligt kunnig i familjen Bengtsson för att kunna ha små utläggningar för konstnärens syskonbarnbarn om vem som hette vad av syskonen, när de föddes, hur många barn de fick och annat, skrattar Viktoria.

”Väldigt trevligt arbete”

– Det har varit väldigt trevligt att träffa hans släktingar. Det är syskonbarnbarn och syskonbarnbarns barn. Jag har fått mycket information och två av släktingarna frågade om jag var intresserad av en ask med några brev och foto. Jag tänkte att det kunde väl vara trevligt att ha med i utställningen men när de kom med lådan visade det sig vara en riktig skattkista! Den innehöll hans betyg från skolan och olika kurser han gått, körkort, olika diplom, kvitton och andra viktiga papper samt många, många brev och fotografier.

– Det var bara några dagar innan jag skulle lämna in utställningskatalogen till tryck, och det var så mycket ny information i lådan att jag fick ringa tryckeriet och be om lite mer tid, berättar Viktoria Munck.

Öppettider

Utställningen med Sigfrid Bengtssons måleri finns på plats mellan 10 juni och 25 september. Konsthallen har öppet tisdagar och onsdagar 14-17 och torsdagar 14-20.

Täcklebo broderiakademi håller konsthallen öppen lördagarna 11 juni, 20 augusti och 17 september 10-14. Konsthallens vänner håller konsthallen öppen söndagarna 12 juni och 19 juni 10-14. Fler tider kommer.

Håll utkik på Konsthallens hemsida för att se öppettider och när det är guidade visningar, familjevisningar och annat.

Foto på Sigfrid Bengtsson i sin ateljé. Bilden är beskuren för att passa webbformat.

Kategorier

  • Kommun
  • Kultur
  • Staffanstorps konsthall
  • Uppleva och göra

Etiketter

  • Konsthallen
  • Sigfrid Bengtsson
  • Sommarutställning
  • staffanstorp kommun