Med anledning av kriget i Ukraina
Publicerad:
Staffanstorps kommun följer utvecklingen av läget i omvärlden och har god beredskap. Här har vi samlat information för dig som har frågor eller vill bistå med hjälp.
Det är idag oklart hur många som flyr kriget i Ukraina och kommer till Sverige. Migrationsverkets bedömning är att situationen i Ukraina kan resultera i att ukrainare behöver fly både inom landet och till närliggande länder. Migrationsverket har en ökad beredskap om antalet asylsökande skulle öka. Staffanstorps kommun har en god beredskap och är redo att ta emot eventuella flyktingar.
Länkar till information om kriget i Ukraina
Boende för dem som anländer från Ukraina
Det är Migrationsverkets uppdrag att erbjuda bostad till alla som söker asyl eller uppehållstillstånd i Sverige. Både tillfälliga bostäder i lägenheter och kollektiva bostäder behövs, och behovet har ökat med anledning av situationen i Ukraina. Civilsamhällets engagemang är viktigt men Migrationsverket eller kommunen har inte möjlighet att hyra eller förmedla bostäder av privatpersoner. Om du som privatperson har en bostad att erbjuda så hänvisar vi dig till lokala hjälporganisationer. Läs mer på Migrationsverkets hemsida om bostäder.Öppnas i nytt fönster
Information om vad som gäller om du tar emot ukrainska flyktingar i ditt hem
Information med anledning av situationen i Ukraina – MigrationsverketÖppnas i nytt fönster
Information till dig som fastighetsägare och uthyrare – MigrationsverketÖppnas i nytt fönster
Här finns mer information om vilka olika typer av bostäder Migrationsverket erbjuder:
Bostäder för asylsökande – MigrationsverketÖppnas i nytt fönster
Här finns information som riktar sig till den som söker skydd och ska bo i Migrationsverkets bostäder:
Bo hos Migrationsverket – MigrationsverketÖppnas i nytt fönster
Skydd och asyl för personer från Ukraina
EU:s medlemsstater har beslutat att aktivera massflyktsdirektivet för personer som flyr från Ukraina. Direktivet innebär att personer ska erbjudas ett omedelbart och tidsbegränsat uppehålls- och arbetstillstånd i EU:s medlemsstater. Det är i första hand Migrationsverket som erbjuder ukrainska medborgare en boendeplats och ekonomiskt stöd. I Sverige gäller uppehållstillståndet i ett år, och kan därefter förlängas.
Du som flytt från kriget i Ukraina – informationsverige.seÖppnas i nytt fönster
Vill du hjälpa till?
Det är många som vill engagera sig och hjälpa personer som är på flykt från Ukraina. Tänk på att kommunen inte kan ta emot kläder, filtar, mat med mera.
Flera frivilligorganisationer tar emot gåvor och pengar för stöd till de drabbade i Ukraina och de samordnar olika hjälpinsatser. Om du vill bidra eller på annat sätt hjälpa till så vänder du dig direkt till någon av de många hjälporganisationerna som finns.
Hjälporganisationer som stöttar de drabbade i och från Ukraina – Socialforum.seÖppnas i nytt fönster
På kommunens sida om Civil beredskap hittar du länkar till flera viktiga aktörer inom civilförsvaret
Länkar till viktig information
Det är nationella myndigheter som ansvarar för att bevaka händelseutvecklingen i omvärlden och kopplar in kommunerna om det sker något som förväntas ha en direkt påverkan på kommunens verksamheter.
En viktig uppgift för oss alla är att vara uppmärksam på den information som vi får till oss och att inte sprida rykten eller felaktig information vidare. Sök därför information från trovärdiga källor.
Vid allvarliga händelser är det viktigare än någonsin att vara källkritisk och att du söker information hos betrodda källor.
Här nedan hittar du länkar till mer information från olika myndigheter med anledning av situationen i Ukraina.
Krisinformation.se
Kriget i Ukraina – Krisinformation.seÖppnas i nytt fönster
Migrationsverket
Migrationsverket har samlat vanliga frågor och svar om vad som gäller för personer från Ukraina. Här finns även information till dig som söker tillfälligt skydd i Sverige (bland annat översatt till ukrainska).
Situationen i Ukraina – MigrationsverketÖppnas i nytt fönster
Socialstyrelsen
Information om vilken rätt till stöd från det svenska samhället som de som flyr från kriget i Ukraina har
Samlad information med anledning av kriget i Ukraina – SocialstyrelsenÖppnas i nytt fönster
Lättläst information
Ryssland har startat krig mot Ukraina och har invaderat landet. På krisinformation.se finns det information från svenska myndigheter om vad vi vet om kriget i Ukraina just nu.
Så kan du prata med barn och unga om kriget i Ukraina
Det är ett spändare omvärldsläge än på länge just nu i vårt närområde. Som vuxen kan du räkna med att barn och unga känner till saker som händer i vår omvärld genom att ha lyssnat på nyheter, pratat med kompisar eller varit ute på sociala medier. Bris, Försvarsmakten och Rädda barnen har tagit fram råd för hur du som vårdnadshavare eller skolpersonal kan prata med barn om deras oro.
Om oron för krig (Krisinformation.se)Öppnas i nytt fönster
Att prata med barn om oro för omvärldsläget (Försvarsmakten.se)Öppnas i nytt fönster
Så pratar du med barn om Ukraina (Rädda barnen)Öppnas i nytt fönster
How do I seek care (english)
If you are an adult asylum seeker, you have a right to receive medical and dental care that is deemed as urgent. This also applies if you are in Sweden without a permit. If you are under the age of 18, you always have the right to medical and dental care.
You can read more about Care if you are an asylum seeker or do not have a permit to be in Sweden on 1177.seÖppnas i nytt fönster