Civil beredskap
Staffanstorps kommun har under lång tid arbetat med att förbättra den civila beredskapen. Sedan i början av 2022 har detta arbete intensifierats med anledning av den ryska invasionen av Ukraina. Kommunen stärker förmågan att möta olika påfrestningar, till exempel vad gäller långvariga strömavbrott, angrepp mot it-system och sabotage.
Staffanstorps kommun har vidtagit och fortsätter att vidta ett stort antal olika åtgärder för att stärka den civila beredskapen. Det handlar bland annat om reservkraft, vattenförsörjning, drivmedel, kommunikationsmöjligheter och så vidare. Kommunen samverkar också med andra myndigheter.
Vid kris eller krig kommer kommunen fortsatt att ha ansvar för den verksamhet som den har ansvar för i normala situationer. Det innebär att bland annat att de som normalt sett behöver hjälp av kommunen, till exempel unga och äldre, också kommer att prioriteras vid svåra påfrestningar på samhället.
Var och en har ett ansvar. Du ska ha beredskap för en vecka, helst längre om du kan. Det betyder att du ska kunna ordna mat, vatten, värme och kommunikation för att klara vardagen för dig och din familj. Nedan kan du läsa mer om olika tips för din hemberedskap.
Civilt försvar
Civilt försvar är den verksamhet som upprätthåller samhällets grundläggande funktioner och som utförs av både offentliga och privata aktörer. Totalförsvaret består av militärt försvar och civilt försvar, och syftar till att skapa motståndskraft mot yttre hot. Samhällets ordinarie förmågor utgör därmed grunden för det civila försvaret.
Sverige utsätts ständigt för påverkan som utmanar vår demokrati. Påverkan som kan ha som syfte att undergräva våra värderingar, skapa misstänksamhet och splittra oss. Att hålla sig välinformerad, vara källkritisk och visa omtanke är en viktig del av vår motståndskraft. Sprid inte rykten och fundera över vem som ligger bakom information innan du delar den vidare.
Det är alltid bra att se över sin egen beredskap för oväntade händelser.
Civilt försvar – Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB)Öppnas i nytt fönster
Civilt försvar – krisinformation.seÖppnas i nytt fönster
Krisberedskap – information från Länsstyrelsen SkåneÖppnas i nytt fönster
Viktigt att vara källkritisk (information från krisinformation.se)Öppnas i nytt fönster
Vad kan du göra?
Det finns mycket du som privatperson kan göra för att öka din egen civila beredskap och förmåga att hantera en samhällskris.
Du ska ha beredskap för en vecka, helst längre om du kan. Det är alltid bra att ha en så kallad krislåda hemma, som erbjuder grundläggande beredskap oavsett vad som händer. Krislådans exakta innehåll får du såklart anpassa efter dina behov, men på msb.se finns tips på vad som är bra att ha i lådan.
MSB har i sin folder “Om krisen eller kriget kommer” information om att du bland annat bör ha torrvaror, potatis, kål, morötter och ägg i skafferiet, vattenflaskor eller dunkar att hämta vatten i, vev- eller batteriradio samt kontanter i mindre valörer.
Tips på krislåda (msb.se)Öppnas i nytt fönster
Vill du engagera dig i civilförsvaret?
I Staffanstorps kommun och kranskommunerna finns flera viktiga aktörer inom civilförsvaret. Bland dessa finns dels Frivilliga resursgruppen (FRG), Röda Korset, Lottakåren, men även hemvärnet. Hemvärnet är en del av Försvarsmaktens insatsorganisation.
- FRG Staffanstorp – kontaktuppgifterÖppnas i nytt fönster
- Information om FRG (Civilförsvarsförbundets webbplats)Öppnas i nytt fönster
- Information om hemvärnet (forsvarsmakten.se)Öppnas i nytt fönster
- Röda Korset StaffanstorpÖppnas i nytt fönster
- Information om Lottakåren (Lottakårens webbplats)Öppnas i nytt fönster
- Svenska Blå StjärnanÖppnas i nytt fönster
- Frivilliga AutomobilkårenÖppnas i nytt fönster
- Bli deltidsbrandman (kommunens sida Vill du bli brandman)
Informationsfilmer om civil beredskap
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har producerat informationsfilmer om hemberedskap. Här kan du ta del om vad som är viktigt att ha hemma i fall krisen kommer.
Hemberedskap mat
Hemberedskap värme
Hemberedskap vatten
Hemberedskap kommunikation
Värmestugor i Staffanstorps kommun
Vid en eventuell kris finns ett antal återsamlingsplatser i kommunen. Dessa fungerar dels som informationsplatser, dels även som värmestuga, vid behov. Information vid en kris kommuniceras vanligtvis genom staffanstorp.se, våra sociala medier, och via radio P4 Malmöhus. Vid extraordinära händelser används värmestugorna som informationsplats om internet inte fungerar.
Här nedan kan du se några av värmestugorna i kommunen (listan är inte komplett)
Staffanstorp – Rådhuset (Torget 1)
Hjärup – Ängslyckans förskola (
Gamla Lommavägen 3-5)Skyddsrum i Staffanstorps kommun
I Sverige finns drygt 65 000 skyddsrum som är till för att ge befolkningen ett fysiskt skydd i krig. På skyddsrumskartan ser du var skyddsrummen finns. I Staffanstorps kommun finns ett 60-tal registrerade skyddsrum integrerade i olika byggnader. Du tillhör inget särskilt skyddsrum utan använder det som finns närmast. Det är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap som ansvarar för skyddsrummen i Sverige. Genom att klicka på länken nedan kan du se var ditt närmaste skyddsrum finns.
Om krisen eller kriget kommer
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) skickade 2018, på uppdrag av regeringen, ut broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” till Sveriges hushåll.
Jour och beredskap
Här hittar du information som kan vara bra att känna till både i förebyggande syfte, men också om olyckan skulle vara framme. Vid akuta situationer ring alltid 112.
Med anledning av kriget i Ukraina
Staffanstorps kommun följer utvecklingen av läget i omvärlden och har god beredskap. Här har vi samlat information för dig som har frågor eller vill bistå med hjälp. Det är idag oklart hur många som flyr kriget i Ukraina och kommer till Sverige. Migrationsverkets bedömning är att situationen i Ukraina kan resultera i att ukrainare behöver fly både inom landet och till närliggande länder. Migrationsverket har en ökad beredskap om antalet asylsökande skulle öka. Staffanstorps kommun har en god beredskap och är redo att ta emot eventuella flyktingar.
Broschyr: Är du beredd om krisen kommer?
Broschyren “Är du beredd om krisen kommer?” har skickats ut till dig som invånare i Staffanstorps kommun. I broschyren finns tips om hur du kan bli bättre förberedd på exempelvis långvariga strömavbrott, allvarliga olyckor, sabotage och it-attacker. Staffanstorps kommun har vidtagit och fortsätter att vidta ett stort antal olika åtgärder för att stärka den civila beredskapen. Det handlar bland annat om reservkraft, vattenförsörjning, drivmedel, kommunikationsmöjligheter och så vidare. Kommunen samverkar också med andra myndigheter. Kommunens ansvar Vid kris eller krig kommer kommunen fortsatt att ha ansvar för den verksamhet som den har ansvar för i normala situationer. Det innebär bland annat att de som normalt sett behöver hjälp av kommunen, till exempel unga och äldre, också kommer att prioriteras vid svåra påfrestningar på samhället. Beredskap för en vecka Var och en har ett ansvar. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, rekommenderar dig att ha beredskap för en vecka, helst längre om du kan. Det betyder att du ska kunna ordna mat, vatten, värme och kommunikation för att klara vardagen för dig och din familj vid till exempel ett långvarigt strömavbrott. I denna folder kan du läsa mer om olika tips för din hemberedskap.