Projekt för kvalitetsförbättring av digitala fastighetsgränser (KFFS)
Under 2025 genomför vi en kvalitetsförbättring av de digitala fastighetsgränserna i Staffanstorps tätort. Projektet är ett steg på vägen mot en smartare digital samhällsbyggnadsprocess.
Fastighetsgränsernas betydelse i en alltmer digital samhällsbyggnadsprocess
Fastighetsgränser visar var en fastighetsägares mark börjar och slutar. Att känna till den exakta fastighetsgränsen är viktigt, eftersom den kan påverka vad du får bygga och hur marken får användas. I takt med att samhällsbyggnadsprocessen blir alltmer digital är det avgörande att fastighetsgränserna är korrekt placerade i digitalt format för att möjliggöra effektivt beslutsfattande.
Varför kvalitetsförbättring?
I Staffanstorps tätort har de digitala fastighetsgränserna skapats under lång tid med varierande tekniska förutsättningar. Därför kan lägesnoggrannheten skilja sig åt mellan olika gränser. Det betyder att den digitala kartans gränser inte alltid stämmer överens med verkligheten.
Det är alltid den fysiska gränspunkten som gäller. Om en digital gräns verkar osäker görs idag punktinsatser för att säkerställa att beslutsunderlaget är korrekt. Nu genomförs ett omfattande kvalitetsarbete där gränserna i Staffanstorps tätort gås igenom. Syftet är att justera de digitala fastighetsgränserna så att de stämmer överens med verkligheten, vilket i sin tur leder till kortare ledtider när beslut ska tas.
Hur går arbetet till?
Kvalitetsarbetet går ut på att vi identifierar fastigheternas fysiska gränspunkter i fält utifrån fastighetens lantmäteriförrättningsakt och mäter in de fysiska punkternas position med modern GPS-teknik.
Projektet genomförs av kommunens kart- och mätavdelning Geoinfo. Under arbetet kan vi behöva röra oss på privata fastigheter för att hitta gränspunkterna. Våra medarbetare bär alltid gula varselkläder med “geoinfo” tydligt markerat på ryggen (se bild). Våra vita tjänstebilar är också tydligt märkta med “geoinfo” och Staffanstorps kommunvapen.
Många gränsmarkeringar kan vara svåra att se och kan behöva grävas fram. När vi hittar en gränsmarkering sprayar vi den med färg och mäter dess position vid två olika tillfällen för att säkerställa högsta möjliga noggrannhet. Under tiden mellan mätningarna uppskattar vi om eventuella grävda hål kan lämnas öppna – vi fyller igen dem när arbetet är klart.
Hur ser en gräns ut?
Hur en fysisk gränspunkt ser ut varierar, men i Skåne består den ofta av ett galvaniserat rör med en röd topp. Se bilder nedan för exempel.
Har du som är fastighetsägare koll på var dina gränspunkter finns?
Hjälp oss gärna genom att gräva fram dem eller markera dina gränspunkter, exempelvis med märkbrickor eller märkpinnar. Vi är tacksamma om ni kan visa var era gränser är belägna och svarar gärna på frågor när ni ser oss i fält. Det går också bra att mejla Geoinfo genom kontaktuppgifterna nedan. Märk då gärna mejlet med KFFS.
Vill du läsa mer om fastighetsgränser och gränskvalitet finns det mer information hos Lantmäteriet.