Hoppa till huvudinnehåll

Företagsklimat i svensk toppklass

Publicerad:

Under onsdagsförmiddagen presenterade Svenskt näringsliv sin årliga ranking av kommunernas företagsklimat. Staffanstorp hamnade på plats 7 av 290 i riket och plats 3 av 33 i Skåne.

Staffanstorp har befunnit sig på topp-tiolistan i Sverige sedan 2017 – en bedrift som vi delar tillsammans med Höganäs. Företagarna ger företagsklimatet i Staffanstorps kommun det tredje högsta sammanfattande omdömet på över 20 år med betyget 4,31 – att jämföra med rikssnittet på 3,47 för riket.

Starkare och attraktivare kommun

Bland de statistiska mätpunkterna som ingår i undersökningen noteras en positiv trend för bland annat antalet arbetsställen per 1 000 invånare och det totala antalet företag. Det totala antalet företag i Staffanstorp med 2 453 är det högsta någonsin. En annan intressant notering är att exporten per invånare ökat för tredje året i rad. Kommunalskatten i Staffanstorp ligger med 30,27 kronor mer än två kronor under rikssnittet. Sammantaget ger detta ett företagsklimat i svensk toppklass!

Arbetet med företagsklimatet är inte en sprint, utan ett maratonlopp. Därför gläder vi oss mycket åt att ännu en gång ligga i topp i landet gällande höga placeringar i Svenskt näringslivs ranking av det lokala företagsklimatet. Att kunna hålla en god kvalitet över tid har alltid varit vårt viktigaste mål. Mitt varma tack till alla våra flitiga företagare, våra engagerade kommuninvånare och våra professionella och effektiva medarbetare – tillsammans gör vi vårt Staffanstorp starkare och attraktivare. Ett stort grattis också till våra grannar i Burlöv för bronsplatsen – en fantastisk resa de gjort. Det är även kul att för första gången på länge se att skånska kommuner dominerar Sveriges topp tio-lista, säger Christian Sonesson, kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorps kommun.

Ännu ett styrkebevis för Staffanstorps företagsklimat! Vi kommer nu att analysera resultaten tillsammans med vårt näringslivsbolag Business Port Staffanstorp för att se hur vi kan bli ännu bättre. Redan nu kan jag säga att vi kommer att se över och vässa vårt tillståndsgivande arbete och vår företagsinriktade service. Arbetet går vidare!, säger kommundirektör Per Almström.

Fakta

Rankingen består av 17 faktorer – tolv som härrör från enkäten och fem som bygger från statistik från SCB och UC. Totalt utgör enkätsvaren två tredjedelar av den totala rankingen, och statistikfaktorerna en tredjedel. De olika faktorerna väger olika tungt, från en tredjedel till 1/72 av den totala rankingen. Det sammanfattande omdömet om företagsklimatet i kommunen utgör en tredjedel av rankingen. En tredjedel består av elva andra enkätsvar, vilka var för sig har en vikt på 1/9 till 1/72. Den sista tredjedelen består av statistiska faktorer som alla väger 1/15 var i totalrankingen. (källa: foretagsklimat.se)

Näringslivsbolaget Business Port Staffanstorp hjälper dig som vill starta eller utveckla ditt företag.

Bildtext: I Svenskt näringsliv senaste ranking om företagsklimat placerar sig Staffanstorps kommun bland topp-tio i hela landet.

Kategorier

  • Jobb och företagande
  • Kommun

Etiketter

  • business port staffanstorp
  • Företagsklimat
  • Näringsliv
  • svenskt näringsliv