Hoppa till huvudinnehåll

Grannsamverkan – ett sätt att skapa ett tryggare samhälle

Publicerad:

Staffanstorp fortsätter att upplevas som tryggt och säkert. För att ytterligare öka tryggheten och förebygga brott genomförs nu en nysatsning på grannsamverkan.

– En väl fungerande grannsamverkan har en dokumenterad bra effekt i det brottsförebyggande arbetet. Nu återupptar vi arbetet med att stärka och utveckla konceptet grannsamverkan, säger kommunpolis Emma Klingheim.

Tillsammans med säkerhetsenheten i Staffanstorps kommun arbetar Polisen med grannsamverkan och engagerar allt från bostadsrättsföreningar till villaägare.

– Förutom att uppmärksamma om grannsamverkan kommer vi att fortsätta arbetet med att ha en närvarande säkerhetsenhet ute i kommunen, säger kommunens säkerhetschef Henrik Lethin.

Informationsträffar i höst

Under året har det bjudits in till två informationsträffar med befintliga grannsamverkansgrupper. Fler kommer det bli i höst. Målet är inställt på att fler invånare startar grannsamverkan i sitt bostadsområde.

– Vi hjälper till att starta upp grupper genom att ge kunskap, stöd och information om vad grannsamverkan innebär. Vi satsar också på att ha minst en årlig uppföljning där alla grupper kan träffas och tillsammans med polis och kommunen utbyta information. Detta gör vi för att öka samverkan ytterligare i förhoppning om att dialogen blir mer kontinuerlig. Jag tror på rak dialog och att vi genom träffarna kan hjälpa varandra, säger Emma Klingheim.

Nära samarbete

Grannsamverkan innebär i grunden att man gemensamt vill stoppa tjuven, ta ett ökat ansvar för tryggheten och det brottsförebyggande arbetet i sitt område. Det kan vara allt från att vara vaksam, meddela grannar när du reser bort till avskräckande effekter som att sätta upp skyltar och dekaler. En kontaktperson utses i området och fungerar som länken mellan de boende och polisen samt kommunen.

– Polis och kommun har ett nära samarbete i denna fråga och vårt mål är att skapa en tryggare miljö i kommunen. Tillsammans kan vi stoppa tjuvarna, säger Emma Klingheim.

Kommunpolis Emma Klingheim.

Fotograf: Staffanstorps kommun

FAKTA: Grannsamverkan

Grannsamverkan kan innebära att:

 • Meddela dina närmsta grannar att du är bortrest.
 • Be någon ta hand om din post, lägga hushållssopor i ditt sopkärl, klippa gräset med mera.
 • Ha någon form av belysning inne i bostaden då du är bortrest.
 • Vara nyfiken och uppmärksam på nya personer i området.
 • Förvara dina värdesaker på ett tryggt sätt, märk exempelvis dessa med märk-DNA och gör en inventarielista

Vill du ha mer information? Besök samverkanmotbrott.se/Öppnas i nytt fönster eller hämta en folder om grannsamverkan hos Polisen eller på Rådhuset i Staffanstorp. Du kan även läsa med om kommunens trygghetsarbete på vår hemsida.

Tänk på: Ser du något misstänkt när du är ute i kommunen? Kontakta då kommunens säkerhetsenhet på telefon 0722-43 06 69 eller Polisen 11414. Alla tips är värdefulla, ring hellre en gång för mycket. Vid pågående brott ring alltid 112!

Kategorier

 • Kommun
 • Trygg och säker

Etiketter

 • grannsamverkan
 • polis
 • säkerhetsenheten
 • trygghet och säkerhet