Hoppa till huvudinnehåll

Information med anledning av branden i Önsvala förskola

Publicerad:

Lördagen den 6 augusti förstördes Önsvala förskola i en kraftig brand. Polisen har upprättat en anmälan om mordbrand. Tekniker från polisen har under gårdagen undersökt skolområdet för att utreda brandorsaken och säkra eventuella spår.

Staffanstorps kommun samverkar nära med Polisen, och vår säkerhetsenhet har utökat sin bevakning av våra skolbyggnader etcetera. Den som har tips ombeds att lämna dessa till polisen.

Under denna vecka (den 8-14 augusti) kommer Önsvalas förskolebarn att gå på Ryttarebyns förskola i Staffanstorp. Detta är två förskolor som även tidigare har varit sammanslagna vid lov. Denna lösning är möjlig då många barn fortfarande är sommarlediga från förskolan och det finns därmed kapacitet.

Vad sker just nu?

Staffanstorps kommun kommer med mycket kort varsel att ställa i ordning Borggårdsskolans lokaler för Önsvala förskolas samtliga barn. Förskolan öppnar sin verksamhet i de nya lokalerna redan den 16 augusti.

Vi kommer att hålla alla barngrupper intakta och samtlig personal kommer att arbeta med ”sina” grupper. Vi kommer att säkerställa att barnen får största möjliga kontinuitet, trygghet och kvalitet i utbildning och omsorg.

En del reparations- och anpassningsarbeten är redan igång på gamla Borggårdsskolan, och kommer att pågå en bit in på höstterminen. Den närmaste tiden kommer Borggårdsskolan och grannarna i dess omedelbara omgivningar – däribland jag själv – att påverkas en del av detta. Ett exempel på det är trafiksituationen runt Borggårdsskolan, som kommer att kräva ett visst mått av planering och tålamod från såväl omkringboendes som vårdnadshavares sida. Kommunen planerar för att iordningställa tillfälliga lösningar för att underlätta en snabb och säker lämning/hämtning av barn och som stör så lite som möjligt.

När tragiska saker inträffar så får vi alla försöka att ha förståelse och lösa situationen så bra som möjligt. Det finns även ett mindre antal p-platser utefter Borggårdsallén. Vi ber vårdnadshavare och besökare att – om möjligt – avstå från att använda bil vid hämtning och lämning.

Vägen framåt

Det går idag inte att exakt säga hur länge Borggårdsskolan kommer att användas som ersättning för den förlorade Önsvala förskola. Vi måste tyvärr räkna med att processen med att nyuppföra Önsvala förskola eller en annan permanent ersättning till denna blir lång – uppskattningsvis cirka två år.

Vi kommer också att fortsätta vår kamp – ofta i motvind mot statliga myndigheter – att trygga Staffanstorps gator, torg och skolor genom bland annat utökad kamerabevakning.

Med moderna, högupplösta kameror med avidentifieringsteknik och koppling till larmcentral hade branden med stor sannolikhet upptäckts tidigare och chanserna varit bättre att förhindra en fullt utvecklad brand.

Denna händelse – som tack och lov inte resulterade i några dödsfall eller personskador – visar på hur viktigt det är att de goda krafterna är större än de krafter som vill illa.

Staffanstorp kommer inte tillåtas att bli otryggt och osäkert. Och denna brand stärker oss i arbetet att fortsätta driva på om mer kameraövervakning, fler poliser och ordningsvakter i vår kommun.

Samtidigt har ett omfattande arbete inletts tillsammans med det kommunala fastighetsbolaget, Staffanstorps Centrum AB, med att lösa de försäkringstekniska frågorna. Vi har idag (tisdag) inga närmare uppgifter om brandorsaken eller eventuella misstankar eller misstänkta bakom branden. Vi är förvisso fullgott ekonomiskt försäkrade, men jag kan lova er att kommunen kommer att göra allt för att eventuella gärningspersoner lagförs och tvingas betala för det elände som orsakats. Jag ber att få återkomma senare i just denna fråga när polismyndighetens utredning är klar.

Ett varmt tack

Staffanstorpsbor, jag ber återigen om ert tålamod och er förståelse för den uppkomna situationen. Vi arbetar stenhårt med att skapa bästa möjliga lösningar för alla inblandade – för omkringboende, förskolebarnen och deras vårdnadshavare och förskolans medarbetare. Vi fokuserar hårt på att ta fram en förskolelösning åt alla barn, på ett och samma ställe, som håller den höga standard som Staffanstorpsborna förväntar sig och är vana vid.

Det är inget enkelt arbete att direkt ersätta en stor verksamhet för fler än 100 barn och medarbetare, men vi har redan kommit långt i arbetet.

Ett varmt tack till kommunens personal och våra kollegor på Staffanstorps Centrum AB som med flexibilitet, engagemang och professionalism hittar de lösningar som krävs. Vi kommer att fixa det här!

På tisdag i nästa vecka, den 16 augusti, ser vi fram emot att välkomna alla barn och vårdnadshavare på plats i Borggårdsskolan (adress Borggårdsallén 1).

Vi ses där!

Christian Sonesson

Kommunstyrelsens ordförande

Kategorier

  • Demokrati
  • Kommun

Etiketter

  • förskola
  • kommuninformation
  • Önsvala förskola