Hoppa till huvudinnehåll

Kommunen uppmärksammas för sitt nytänkande kring livsmedelsupphandling

Publicerad:

Johan Cederquist, biträdande kostchef, Carina Boräng, driftchef och Markus Östling, kostchef.

När kommunen gjorde en ny livsmedelsupphandling med ”open book” blev resultatet ett avtal med bättre priser, en mer transparent prissättning och samordnade leveranser. Målet var att få till en samlad varudistribution med en grossist som samarbetspart.

Varje år tillagar och serverar Kostsektionen ungefär 850 000 luncher på kommunens för- och grundskolor. Till detta köps det in livsmedel för närmare 13 miljoner kronor varje år. Nu blir Kostsektionen uppmärksammade för sin nytänkande metod att upphandla livsmedel, där ett avsnitt behandlar något som den senaste tiden blivit högaktuellt i debatten kring vem som driver kostnadsökningarna inom livsmedelsbranschen, tillverkaren eller återförsäljaren.

– För mig var det viktigt att så långt som möjligt säkerställa att det vi betalar för råvarorna går till producenten och inte som ökad vinst hos återförsäljaren. När jag tillsammans med min kollega på upphandlingsenheten utarbetade  kraven inför upphandlingen kunde ingen av oss drömma om att vi något år senare skulle stå mitt i en inflationskris med dagens kraftigt ökade livsmedelspriser. När vi idag står där vi gör, känns det väldigt bra att veta att vi har ett avtal med en grossist där vi med säkerhet kan säga att våra ökade livsmedelskostnader enbart beror på kostnadsökningar hos bonden eller producenten, säger Markus Östling, kostchef i Staffanstorps kommun.

Möjlighet att köpa in lokala råvaror

Förutom detta så innehåller avtalet en möjlighet att köpa in mindre mängder av lokalt odlade råvaror.

– Vår förhoppning var att vi tillsammans med vår grossist skulle kunna samarbeta med olika lokala producenter för att ge våra måltidsgäster möjlighet att smaka på allt det fantastiska som odlas i vår närhet. Bland annat har detta gjort att vi i höstas serverade grönkål från Kabbarp och under våren har vi redan besökt en lokal spannmålsbonde och har inbokat ett besök hos en grönsaksodlare i närheten och vi hoppas kunna servera något från dessa i våra restauranger inom kort, säger Markus Östling.

Om du vill ta del av Kostsektionens tips på en lyckad livsmedelsupphandling finns det publicerat på MATtankens hemsida.Öppnas i nytt fönster Syftet med MATtanken är att samordna, kommunicera och driva på utvecklingen kring frågor där de offentliga måltiderna har en viktig roll att fylla, inte minst inom livsmedelsstrategiarbetet.

Kategorier

  • Kommun

Etiketter

  • kostsektionen
  • Livsmedel
  • open book
  • Upphandling