Hoppa till huvudinnehåll

Matavfallssortering blir lag

Publicerad:

Från och med 1 januari 2024 blir det lag på att alla ska sortera ut matavfall, det gäller såväl hushåll i villor som hushåll i flerfamiljshus samt verksamheter. Samtidigt blir det lag på att kommunen ska samla in matavfall fastighetsnära.

Det finns i dagsläget tre valalternativ i avfallstaxan som tillhandahåller sortering av matavfall för villahushåll:

  1. Två fyrfackskärl för restavfall, matavfall, returpapper samt glas-, plast-, kartong- och metallförpackningar.
  2. Ett fyrfackskärl för restavfall, matavfall, returpapper och färgat glas.
  3. Ett tvåfackskärl för restavfall och matavfall.

För priser se avfallstaxan på kommunens hemsida.  Förutom kostnaden för abonnemanget tillkommer en engångskostnad för utsättning av kärlen på 263 kronor per kärl. Vid val av två fyrfackskärl bjuder kommunen på utsättningen av det andra kärlet.

Byte av kärlabonnemang kan göras på Ohlssons hemsida Byte av kärlabonnemang.

De villahushåll som fortfarande saknar matavfallsinsamling september 2023 kommer ombedjas välja mellan ovanstående alternativ. Om inget val görs kommer hushållet tilldelas ett tvåfackskärl med ordinarie hämtning.

För frågor gällande priser och driftsfrågor kontakta Ohlssons. För frågor gällande avfallstaxans utformning och lagändringar kontakta avfallsingenjör på kommunen via 046-25 11 00 eller via mail teknik@staffanstorp.se

Fastighetsnära insamling av glas-, plast-, kartong- och metallförpackningar bli lag från och med 1 januari 2027. Det kan därför vara en god idé att välja två fyrfackskärl redan nu.

Kategorier

  • Bygga, bo och miljö
  • Kommun

Etiketter

  • Återvinning
  • matavfall
  • Renhållning
  • sopor