Hoppa till huvudinnehåll

Nu invigs Gullåkraskolan

Publicerad:

Åter slår en helt nybyggd skola upp portarna i Staffanstorps kommun. Den viktiga satsningen på nya högkvalitativa skolmiljöer fortsätter.

Den 12 januari 2022 intog 515 elever samt 85 pedagoger och övriga medarbetare den nya F-6-skolan Gullåkraskolan i Staffanstorp. Nyckelorden för den nya skolan är trygghet, ansvar, samarbete och glädje.

Det är en gigantisk, supermodern och mycket genomtänkt skola på 18 000 kvadratmeter som står klar att ta emot skolungdomarna från de två skolorna Anneroskolan och Borggårdsskolan.

Jag är stolt och glad över att ha fått samarbeta med två så oerhört lyhörda partners som Anna Russel från Staffanstorps Kommunfastigheter, NCC och arkitekt Lotta Sundström under produktion- och byggtiden. De har varit fantastiska att jobba med, säger rektor Cia Dufwa.

De minutiösa förberedelserna har pågått i tre år och rektorn för den nya skolan är riktigt nöjd med resultatet.

Känner ni vilken lugn miljö det är här, så dämpat och skönt. Man riktigt känner att axlarna sjunker ner, säger hon.

Det handlar alltid om att ha eleven i fokus och samtidigt väga in arbetsmiljön för pedagogerna. Det gäller att skapa trygghet och trivsel. Vi har försökt hitta lösningar på allt.

Innemiljö och gemensamt utrymme för elever på Gullåkraskolan.

Stora och ljusa ytor

Skolan är byggd i två våningar. Ytorna är stora, det är ljust och högt i tak. På första våningen ska de yngsta barnen eleverna husera. Här finns även expedition, elevhälsa, idrottshall, praktiskestetiska undervisningssalar, skolkök och skolrestaurang matsal.

Skolrestaurangen har tagits fram i samråd med kostsektionen.

Restaurangen är uppdelad i flera rum för att skapa trivsel och matro. Eleverna går in via en ingång där de tvättar händerna innan de går fram till tre serveringslinjer. En särskild utgång är inrättad med diskinlämning och ytterligare en station för  handtvätt.

Det ska vara lätt att hitta runt i den stora skolan. Alla avdelningar är färgkodade. F-1 har blå färgkod, Årkurs  2-3 grön, Årskurs 4 har turkos medan årskurs 5-6 har gul färgkod.
Flera rum har platsbyggda whiteboardinredningar, klassrummen har gungfria stolar och för de äldre eleverna har riktiga skolbänkar kommit till heders igen.

Skolan erbjuder en rymlig bildsal, slöjdateljéer för trä och textil, musiksal med grupprum, en hem- och konsumentkunskapssal med med höj- och sänkbara arbetsytor och kamera som kan sända detaljbilder från arbetsbänken till whiteboardtavlan.

Ovanligt för en F-6-skola är även den välutrustade NO-salen.

Det är inget man brukar ha på den här nivån, säger Cecilia Dufwa. Den har skapats med tanke på att skolan ska kunna bli en f-9-skola i framtiden. Detta ska vi förvalta på ett fint pedagogiskt sätt, det blir en liten smygstart in i NO-undervisningen redan på mellanstadiet för våra skolungdomar.

På andra våningen finns även bibliotek med läshörna, samt ett personalrum med balkong.
En nyhet är ett högtalarsystem.

Det är en säkerhetsfråga, säger Cecilia Dufwa. Med högtalarsystemet kan vi nå ut till alla på en gång eller bara rikta oss till utvalda lokaler.

En stor satsning har gjorts på utemiljön.

Satsning på utemiljön

En stor satsning har gjorts på utemiljön, delvis med inspiration från Uppåkra arkeologiska center, men en särskild satsning görs också på fritidsklubben.

Målet är att de äldre eleverna ska vilja stanna i tryggheten inom skolans väggar så länge som möjligt på dagarna.

Den nya skolan har många entréer. En huvudentré men också en entré till varje trekluster av klassrum för att alla 515 elever inte ska behöva gå samtidigt in eller ut genom samma dörrar samtidigt. Det är en lösning som skapades före coronapandemin men som ser ut som en tanke just på detta.

Ja, säger Cecilia Dufwa. Här var vi före vår tid och det känns tryggt idag att ha den lösningen eftersom pandemin inte är över.

FOTNOT. Staffanstorps kommun har under flera år genomfört stora kvalitetssatsningar på sina skolmiljöer. 2013 invigdes nyrenoverade Baldersskolan, 2015 nya Mellanvångsskolan, 2016 nya Uppåkraskolan, medan nybyggda Gullåkraskolan invigs officiellt den 21 januari 2022.

Ännu en ny skola står färdig att ta emot sina elever. Gullåkraskolan invigs i januari.
– Det gäller att skapa trygghet och trivsel. Vi har försökt hitta lösningar på allt, säger rektor Cia Dufwa.

Gullåkraskolans fasad med detaljer inspirerade från Uppåkra.

Kategorier

  • Kommun
  • Utbildning och barnomsorg

Etiketter

  • Gullåkraskolan
  • ny skola
  • utbildning