Hoppa till huvudinnehåll

Önsvala förskola öppen igen

Publicerad:

Endast nio dagar efter branden som ödelade Önsvala förskola invigdes Önsvala nya förskola i Borggårdsskolans tidigare lokaler. På rekordkort tid har en arbetsstyrka på uppemot 50 personer från kommunen, Staffanstorps Kommunfastigheter och tiotalet privata bolag samverkat för att återge 115 förskolebarn och deras vårdnadshavare en högkvalitativ barnomsorg och utbildning.

Under morgonen välkomnades barn och föräldrar av bland annat kommunstyrelsens ordförande Christian Sonesson (M), kommundirektör Per Almström och förskolans rektor Pernilla Gustafsson.

– På den dryga veckan som gått sedan den tragiska branden har vi gjort allt i vår makt för att mildra konsekvenserna för de drabbade barnen och vårdnadshavarna. Det är därför mycket glädjande att efter omfattande och intensiva arbetsinsatser kunna ta emot eleverna från Önsvala förskola i de nya lokalerna. Vi lyckas därtill bibehålla barngrupperna intakta. Återigen visar kommunens medarbetare och chefer prov på en mycket hög professionalism, kreativitet och handlingskraft. Ett innerligt tack till alla som hjälpts åt i denna insats – hantverkare, skol- och förvaltningspersonal, lokala företagare och kommuninvånare, säger Christian Sonesson (M), kommunstyrelsens ordförande.

– En förskola är i första hand verksamhet en och det som sker i mötet mellan barn och vuxna på förskolan. Vi lyckas hålla ihop hela Önsvala förskola – fast i andra lokaler. Jag är mycket stolt över allas insatser och prioriteringar den senaste veckan för att få igång verksamheten så snabbt, säger utbildningschef Krister Åkesson.

Den stora, koordinerade arbetsinsatsen – en av de mest omfattande på kort tid i Staffanstorps kommuns historia – handlade bland annat om barnsäkring av lokalerna, förbättring av utemiljöer med nya sandlådor, rabatter och växter, nya staket och grindar, brandskyddsarbeten, ommålning av väggar och dörrar, inköp och montering av pedagogisk utrustning och leksaker, köksrenovering med utrustning, fasadreparationer, VVS- och ventilationsarbeten och fullständig möblering av såväl elevutrymmen som kontor och personalrum.

Polisen arbetar fortsatt med att klarlägga brandorsaken. Kommunen har också vidtagit åtgärder inom säkerhets- och trygghetsområdet. Arbete pågår också med de försäkringstekniska frågorna och planering och bygge av en permanent ersättning för Önsvala förskola. Vi räknar med att en sådan kan öppna tidigast om två år.

Vårdnadshavare och barn möttes av ett fikabord under tisdagsmorgonen. De hälsades välkomna av (från vänster), utbildningschef Krister Åkesson, rektor Pernilla Gustafsson, ordförande i Staffanstorps centrum AB Thomas Carlstedt, kommunstyrelsens ordförande Christian Sonesson och Hampus Trellid vd för Staffanstorps centrum AB.

Kategorier

  • Kommun
  • Utbildning och barnomsorg

Etiketter

  • Önsvala förskola