Hoppa till huvudinnehåll

Staffanstorp – en av de mest robusta kommunerna i Sverige

Publicerad:

I dag presenteras resultaten i WSP:s stora ranking ”Regionernas kamp” för år 2023. Staffanstorps kommun får det högsta sammanvägda robusthetsindexet (122) i Skåne och hamnar på fjärde plats av Sveriges 290 kommuner.

I rankingen – som genomfördes för första gången 2013 – belyses kommunernas förmåga att möta framtidens utmaningar. Viktiga faktorer är utvecklingen inom områden som demografi, arbetsmarknad, utbildning och ekonomi. Nytt för i år är att trygghetsfaktorer (inkl. kriminalitet, ensamhet, tillit till andra etc.) och förmågan att hantera klimatfrågor viktas in i resultatet. En solid arbetsmarknad, hög utbildningsnivå, starka meritvärden i skolan, hög grad av trygghet och tillit, högt inrikes flyttnetto – det är några av de faktorer som bidrar till Staffanstorps toppresultat i WSP:s rankning.

– Vår utgångspunkt är att kommunen ska leverera en god kärnverksamhet på ett effektivt och ändamålsenligt sätt – med kommuninvånarnas behov i fokus. Vi ska göra vårt jobb bra och underlätta för företag, organisationer och kommuninvånare i deras arbete och vardag. Tillsammans skapar vi vårt attraktiva, trygga och robusta Staffanstorp. Det är därför särskilt glädjande att resultaten av allas vårt gemensamma arbete får det här erkännandet, säger Christian Sonesson, kommunstyrelsens ordförande.

I kölvattnet på den världsomspännande pandemin, den internationella inflations- och räntekrisen, störningarna i det globala logistiksystemet och nu senast krigen i Ukraina och Gaza har intresset ökat för frågor som rör samhällets motståndskraft. I Staffanstorp har ett långsiktigt robusthetsarbete bedrivits sedan flera år, och är numera därtill en del av kommunfullmäktiges prioriterade mål för mandatperioden 2023 – 2026.

WSP är ett analys- och teknikkonsultbolag inom samhällsutveckling. Du kan läsa om rankingen och årets resultat på WSP:s hemsida.Öppnas i nytt fönster

10 i topp-listan
PlaceringKommunRobushetsindex
1Nacka129
2Täby128
3Kungsbacka125
4Staffanstorp122
4Österåker122
6Lerum121
7Kungälv120
7Vellinge120
9Sundbyberg119
10Mölndal118
10Solna118

Kategorier

  • Kommun

Etiketter

  • robusthetsindex
  • Staffanstorp
  • Staffanstorps kommun
  • WSP