Hoppa till huvudinnehåll

Staffanstorp firar 70 år med “hallabaloo” för alla smaker!

Publicerad:

Vi hoppas att alla staffanstorpsmedborgare går man ur huse för att njuta av fyra fullspäckade jubileumsdagar när Skånefestivalerna 2022 går av stapeln i Hjärups Jakriborg 17-18 juni och i gröngräset i Balders Hage i Staffanstorp 12-13 augusti. Här kan du läsa hela programmet.

Staffanstorps kommun fyller 70 år och det ska firas! Detta sker med två stora skånska festivaler i sommar främst för våra kommunmedborgare, både i Hjärups Jakriborg helgen före midsommar och i Balders hage andra helgen i augusti. Båda har fri entré!

Föreningsvecka och jubileumsutställning

I programmet ingår även en föreningsvecka i augusti – som inleds med Skånefestivalen i Balders hage och avslutas med Vendeltidsdagarna i Uppåkra, samt en Jubileumssalong i Medborgarhuset sent i höst. Se särskild inbjudan längst ner på denna sida!

Äggakaga i Jakriborg

Skånefestivalen i Jakriborg i juni arrangeras efter traditionellt snitt, självklart med Danne Stråhed & Dynamo på scen men även till exempel Linda Lundqvist & Allsångståget, den skånskdanske humoristiske artisten och entertainern Mikael Neumann samt Obojorkestern. (Mikael Neumann ersätter Grus i Dojjan som tyvärr fått ställa in pga sjukdom.) För skånsk mat och dryck, inte minst äggakaga och skånska hamburgare, svarar som vanligt Staffanstorps gästis och Hjärups pizzeria. Arrangeras i samarbete även med Jakri AB, Sparbanken Skåne och Uppåkra IF.

Picknick i Balders hage

Skånefestivalen i Balders hage i augusti blir en stor skånsk picknick i det gröna med ett starkt musikprogram med Allsångståget, hyllning till Peps, hitmakaren Michael Saxell, musiklegenden Dan Hylander, med flera. Det blir smaskig servering från Oskar Gross foodtruck Smashburger Staffanstorp. Ingen dryckesservering är i nuläget planerad på plats och det går utmärkt att ta med sin egen picknickkorg.

Jubileumsvecka

Musikfesten i Balders hage inleder en jubileumsvecka. Alla föreningar har bjudits in att delta. Veckan avslutas med Vendeltidsdagarna på Uppåkra arkeologiska center 20-21 augusti.

Invitation till Jubileumssalongen

Alla som bor i Staffanstorps kommun bjuds in att vara med och skapa vår stora Jubileumssalong i Medborgarhuset i höst!

Varmt välkomna alla kommunmedborgare att delta med ditt eget material i vår stora Jubileumssalong i Medborgarhuset 14 oktober till 3 december.
Du kan delta med ett eget foto, nytt eller gammalt, broderi, teckning, målning, skulptur eller vad du vill skapa eller har i dina gömmor. Tänk på att det måste finnas en koppling till vårt 70-årstema.

Så här gör du:
Ditt verk ska vara färdigt att hänga upp och inte vara större än 40 cm på något håll.
Lämna in ditt verk 15 september mellan 8.00 och 20.00, till Medborgarhusets sal Vallby.
En jury som består av personal från Staffanstorps konsthall väljer ut bilder till salongen. Du meddelas 16 september om din bild kommer med.

Utställningen pågår i Medborgarhuset 14 oktober – 3 december.
Vernissage fredag 14 oktober 18.00-20.00, Finissage lördag 3 december 12.00-16.00.

Förhoppningen är att jubileet ska erbjuda något för de flesta smaker. Och att alla Staffanstorpsmedborgare ska delta med glatt firarhumör. Varmt välkomna alla!

KORTPROGRAM (utförligare programbeskrivningar och bilder längre ner)

SKÅNEFESTIVALEN i Jakriborg

OBS: Cirkatider.

Fredag 17 juni

18.00 AFTERWORK. Allsångståget
19.30 Mikael Neumann
21.00 Obojorkestern
23.00 Slut 

Lördag 18 juni

17.00 FAMILJ: Rimstad Rockerz
18.00. POP, POLKOR och BALLADER. Trenne
19.00 KONSERT. Skånska kalasorkestern ft Spike Botterill
20.00 FAMILJ. Malmöflickorna
Cirkaa 20.30 HALLABALOO. Danne Stråhed & Dynamo
23.00 Slut


SKÅNEFESTIVALEN i Balders hage i Staffanstorp

OBS: Cirkatider

Fredag 12 augusti

18.00 AFTERWORK. Allsångståget
20.00 SHOW. Carry a stone, stor Pepshyllning

Lördag 13 augusti

Cirkatider. Lördagsprogrammet är preliminärt  
14.00 FAMILJ: Rimstad Rockerz
15.00 UPPVISNING. Staffanstorps Sportsdrill
15.30 MUSIKTEATER. Ernst, Ulla och Edvard
16.30 SYMFONISK GITARROCK. Sagor som leder mot slutet
17.30 KONSERT. Michael Saxell
18.30 HUSBANDET. Skånska kalasorkestern
20.00 KONSERT. Dan Hylander trio

UTFÖRLIGARE PROGRAMBESKRIVNING

 • SKÅNEFESTIVALEN I JAKRIBORG (17-18 JUNI)

  FREDAG 17 juni

  OBS: Cirkatider.

  18.00 ALLSÅNG. Linda Lundqvist och Allsångståget
  Kom och sjung allsång med oss! Vår egen allsångsstjärna Linda Lundqvist och Allsångståget bjuder in till en lång rad härliga kända allsångslåtar och leder oss alla in i den mysiga musikhelgen i Jakriborg.
  Musiker:
  Sven Bornemark, bas
  Uffe Bejstam, sax/gitarr
  Palle Arvidsson, trummor
  Linda Lundqvist, sång & gitarr

  19.30 KONSERT. Mikael Neumann

  Den legendariske unike skånskdanske humoristen, entertainern, enmansshowaren och artisten Mikael Neumann.

  21.00 KONSERT. Obojorkestern
  Med inspiration från den nordskånska myllan, Obojorkestern med garanterat hög standard.
  I orkestern: Mikael Elofsson, bas, Uffe Göransson, trummor och sång, Nils Bondesson, keyboard och sång, Per Högberg, gitarr och sång.

  LÖRDAG 18 juni

  OBS: Cirkatider.

  17.00 FAMILJ. Rimstad Rockerz

  Rimstad rockerz är bandet som spelar barnlåtarna du önskar att du växte upp med! Dom gör en föreställning med riviga sånger, dance moves och färgglada kostymer, något för alla barn från 1 – 99 år. Är du över 99 måste du fråga en vårdnadshavare om lov.
  Medlemmar: Anders, Anton, Johan och Sebastian.

  18.00 POP, POLKOR OCH BALLADER. Trenne
  Glada poplåtar, vilda polkor, eftertänksamma ballader. Poetiskt, egenskrivet flerstämmigt svängigt skapar trion en intim atmosfär underbyggd av underfundiga texter, vackra melodislingor och stämsång. En härlig föreställning med både tänkvärdigheter och dansant sväng!
  Caroline Leander, sång, piano, dragspel
  Petra Kvist, sång, fioler, gitarr
  Staffan Wester, sång, gitarr, bas

  19.00 HUSBANDET. Skånska kalasorkestern ft Spike Botterill
  Skåningar som förgyller musikfestens skymning med massor av skånsk, svenskt och irländskt. Martin Arnoldi, f d Hootenanny Singer, Anders Birgerson, Rotpuls, Rolf Alm, f d Peps blodsband, Ivar Sjögren från En sexa epistlar och Visor Naturell. I bandet ingår denna kväll även Spike Botterill, känd som världens snabbaste pianist.

  Cirka 20.00 UPPVISNING. Malmöflickorna
  Malmöflickorna är en internationellt känd dansgymnastikförening från Malmö som grundades redan 1954 och som sedan skapat sig ett världsrykte efter mer än 1 800 uppvisningar runt om i världen. Nu kommer de till Skånefestivalen i Jakriborg för en härlig uppvisning av sin bollmagi, rörelseglädje och gemenskap.

  Cirka 20.30 HALLABALOO. Danne Stråhed & Dynamo!
  Vår egen skånske stjärnartist Danne Stråhed har gjort det till en tradition att delta i Skånefestivalen i Jakriborg. Behöver ingen närmare presentation. Extra aktuell i år efter succén med låten Hallabaloo som gick vidare till semifinal i Melodifestivalen vintras. Danne har framfört och skrivit massor av skånska hits och hans fans fyller alltid torget i Jakriborg till bredden.

 • SKÅNEFESTIVALEN I STAFFANSTORP (12-13 AUGUSTI)

  FREDAG 12 augusti

  OBS: Cirkatider.

  18.00 ALLSÅNG. Linda Lundqvist och Allsångståget
  Kom och sjung allsång med oss! Vår egen allsångsstjärna Linda Lundqvist och Allsångståget bjuder in till en lång rad härliga kända allsångslåtar och leder oss alla in i den mysiga musikhelgen i Balders Hage
  Musiker:
  Sven Bornemark, bas
  Uffe Bejstam, sax/gitarr
  Palle Arvidsson, trummor
  Linda Lundqvist, sång & gitarr

  20.00 SHOW. Carry a stone
  Kom och hylla minnet av Skånes egen speleman Peps Persson.
  Den 27 juni 2021 gick Per Åke Tommy ”Peps” Persson ur tiden. En man som betytt så mycket för den skånska och svenska musikscenen och inte minst för Hässleholmsbandet Carry a Stone!
  Carry a Stone är 14-mannabandet från Hässleholm som spelar egenskriven pop, rock och reggae på skånska.  Tillsammans med gästartister kommer Carry a Stone bjuda på en som bjuder på oförglömlig Pepshyllning som de tidigare under stort jubel framfört på kulturhus och teatrar i norra Skåne.
  Det blir en kväll fylld med gung och sväng, där de spelar sina favoriter ur Peps stora musikkatalog.

  LÖRDAG 13 augusti

  OBS: Cirkatider.

  14.00 FAMILJ. Rimstad Rockerz
  Rimstad rockerz är bandet som spelar barnlåtarna du önskar att du växte upp med! Dom gör en föreställning med riviga sånger, dance moves och färgglada kostymer, något för alla barn från 1 – 99 år. Är du över 99 måste du fråga en vårdnadshavare om lov.
  Medlemmar: Anders, Anton, Johan och Sebastian.

  15.00 UPPVISNING. Staffanstorps Sportsdrills IF
  Vi får en härlig showdrilluppvisning med Staffanstorps egen drillförening!

  15.30 MUSIKTEATER. Ulla, Edvard och Ernst
  Artister från Malmöoperan framför sånger av Ulla Billquist, Ernst Rolf och Edvard Persson ur en aktuell  teaterpjäs sjungna.
  Svensk mellankrigstid. En era som började i framåtanda och optimism för att utmynna i depression och orostider. Filmen gick från stumfilm till ljudfilm och över hela landet turnerades det och spelades revy i varenda stad. En rad nya artister kom fram och musiken var glättig och käck.
  Vilka var människorna bakom de glada sångerna, de lustiga filmerna och revyerna? Möt tre av de mest kända artisterna i 30- och 40-talens Sverige. Deras uppgift var att roa, att få publiken att glömma orostiderna för en stund. Deras sånger har nått odödlighet även om de själva är borta sen länge. Lär känna Ernst, Ulla och Edvard, deras sorger och glädjeämnen bortom de glittrande fasaderna.
  Edvard Persson – Nils Olsson
  Ulla Billquist – Suzanne Flink
  Ernst Rolf – Johan Palmqvist
  Pianist – Annika Bjelk
  Musik av bl.a. Kaj Gullmar, Gösta Stevens, Jules Sylvain

  16.30 SYMFONISK GITARROCK.  Sagor som leder mot slutet
  Skånskt internationellt instrumentalt postrock/metalband med Staffanstorpsanknytning som främst spelar utomlands. Blandar tyngre teman med mildhet och skörhet. Deras debutalbum betygsattes av Post Rock Essentials ”ett av de bästa albumen 2016”. Nominerades som “Bästa nykomling” och “Bästa album”. Bandet är albumaktuella med sitt tredje album “III”.

  17.30 LEGENDARISK LÅTSKRIVARE. Michael Saxell
  Får vi presentera ingen mindre än låtskrivaren som skrivit de skånska hitlåtarna ”När en flicka talar skånska” och  ”Om himlen och Österlen” och även vinnarlåten ”If were sorry” som Frans vann Melodifestivalen 2016. Han är en av vårt lands och Skånes allra främsta låtskrivare Michael Saxell som bjuder på många smakprov ur sin stora välkända musikskatt. Född i Malmö, bor i Ystad, bodde åren 1975 – 1991 i Vancouver i Kanada. Han har skrivit hundratals internationella låtar till kända artister, har varit förband till Jeff Beck samt skrivit musik både till filmerna Änglagård andra sommaren och Blådårar.

  18.30  HUSBANDET. Skånska kalasorkestern
  Välkända skåningar som förgyller musikfestens skymning med massor av skånsk, svenskt och irländskt. I bandet ingår Martin Arnoldi, f d Hootenanny Singer, Anders Birgerson, Rotpuls, Rolf Alm, f d Peps blodsband, Ivar Sjögren från En sexa epistlar och Visor Naturell.

  20.00 KONSERT. Dan Hylander trio
  Vår skånsk festival avslutas såklart av en stor spännande skåning! Ingen mindre än den åter skivaktuelle Dan Hylander! Dan slog igenom på 80-talet med ett antal skivor och många turnéer med Raj Montana Band och Py Bäckman. Genom åren har han skrivit mycket text och musik samt producerat skivor även till andra artister som Totta Näslund, Tomas Ledin och Sven-Erik Magnusson. På senare år har han återupptagit det egna turnerandet med sin trio som spelar Dans egna klassiska låtar, några av hans översättningar och givetvis även njuta hans alldeles låtar från nya plattan som släpptes i slutet av maj!

Kategorier

 • Kommun
 • Kultur
 • Skånefestivalen
 • Uppleva och göra

Etiketter

 • 70 år
 • Hjärup
 • jubileum
 • kultur
 • Kultur och fritid
 • Skånefestivalen
 • Staffanstorp
 • staffanstorp kommun