Staffanstorp – tryggast i Skåne
Publicerad:
Staffanstorps kommun är en av de tryggaste kommunerna i Sverige. Det visar siffror från polisens senaste trygghetsmätning. Inte sedan mätningen startade för 20 år sedan har den upplevda tryggheten varit så hög som nu. Och inte i någon annan kommun i hela Skåne är tryggheten lika hög.
Resultatet från trygghetsundersökningen redovisas i indexsiffror mellan 0 och 6, där 0 är ”närmast obefintligt problem” och 6 är ”alarmerande påtagligt problem”. I årets undersökning hamnar Staffanstorps indexbetyg på 0,89, vilket kan jämföras med 2018 års resultat på 2.05.
– Vi har tagit krafttag mot ordningsstörningar och kriminalitet och haft en uttalad nolltolerans. Idag flyttar många människor hit för att slippa oroa sig, säger Christian Sonesson, kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorps kommun.
Ökad trygghet
Undersökningen visar att det bland annat upplevs få problem med ungdomsgäng som bråkar och stör, nedskräpning och stölder. Andelen som känner sig trygga ute ensam på kvällar är hög. I Hjärup upplevs få bekymmer, men buskörning med mopeder är en sak att fortsätta motverka.
– Allt färre uppger att de utsatts för brott. De insatser som vi gjort under åren har burit frukt. Kommunen är betydligt tryggare idag än för ett antal år sedan, säger Henrik Lethin, säkerhetschef i Staffanstorps kommun.
Både polisen och kommunens säkerhetsenhet har ökat sin närvaro och synlighet samt arbetat brottsförebyggande för att stärka tryggheten. Säkerhetsenheten är i tjänst de flesta av dygnets timmar, de flesta dagarna på året.
– Det är viktigt att fortsätta satsa på trygghetsskapande åtgärder. Vi vet att kriminaliteten flyttar på sig och att ingen kommun är immun. Det går inte att luta sig tillbaka och bli reaktiva utan vi ska fortsätta vara aktiva för att fortsätta vara en trygg kommun, säger Christian Sonesson, kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorps kommun.
Årets enkät skickades ut till cirka 900 slumpvis utvalda invånare i Staffanstorps kommun mellan 16 och 85 år och svarsfrekvensen var 53 procent.
Ett stort tack till alla som svarade på enkäten och bidrog till fortsatt arbete med att öka tryggheten i kommunen.
Fakta: Trygghetsundersökningen
Polisen har genomfört trygghetsundersökningar i slutet av 1990-talet. Mätningarna görs i samarbete med kommunerna och resultatet ligger till grund för polisens och kommunernas arbete med både akuta problem och långsiktiga brottsförebyggande åtgärder.
Undersökningsresultatet redovisas i indexsiffror mellan 0 och 6, där 0 indikerar ”närmast obefintligt problem” och 6 indikerar ”alarmerande påtagligt problem”. Ett lågt index är alltså bättre än ett högt. Årets trygghetsmätningsenkät skickades ut till cirka 900 slumpvis utvalda invånare i Staffanstorps kommun mellan 16 och 85 år och svarsfrekvensen var 53 procent.
Ta del av trygghetsundersökningens resultat på polisens hemsida.