Hoppa till huvudinnehåll

Upprustning av Sockerbruksparken

Publicerad:

Sockerbruksparken kommer att rustas upp och tillgängliggöras i flera etapper under de kommande åren. Parkens befintliga grönstruktur kommer att bevaras och vidareutvecklas. Första etappen påbörjas under vecka 43.

Sockerbruksparken anlades i samband med Sockerbrukets tillkomst år 1885. Detta är en av Staffanstorps äldsta trädmiljöer med stora uppvuxna träd och har ett rikt vegetationsskikt av örter och buskar.

Parkens befintliga grönstruktur kommer att bevaras och vidareutvecklas, samtidigt som viktiga inslag såsom den historiska Brågarps möllan och solitära träd kommer att framhävas genom förbättrade siktlinjer. Nya mötesplatser, såsom skogsgläntor, hängytor och andra platser för besökare att utforska på egen hand, kommer också att anläggas. I samband med parkens upprustning kommer en ny dagvattendamm, Järnvägsdammen att anläggas längst med Simrishamnsbanan. Järnvägsdammen kommer hantera den ökade mängden dagvatten som uppstår i samband med att Sockerstan byggs ut och bidrar till en hållbar dagvattenhantering.

Under vecka 43 påbörjas renoveringsarbetet av parkens första etapp. Denna etapp kommer fokuseras på markarbeten, inklusive röjning och gallring av trädbeståndet, för att förbättra gångvägarna och göra parken mer tillgänglig. Det befintliga gångstråket kommer att kompletteras med ett nytt gångstråk mot Disponentvillan i östra delen av parken. Parkens entréer kommer att renoveras och få murar byggda av återvunnet tegel från det gamla Sockerbruket.

Dessutom kommer belysningen i hela parken att förbättras för att öka tryggheten och för att göra parken trevlig att vistas i även under dygnets mörkare timmar. Parkbänkar i klassiskt stuk kommer finnas utplacerade i hela parken som knyter ihop gestaltningen.

Renoveringen av denna etapp beräknas vara klar med avslutande plantering under våren 2025. Under arbetets gång kommer vissa delar av parken att vara inhägnade och avstängda, medan andra delar förblir öppna för besökare.

Kategorier

  • Bygga, bo och miljö
  • Kommun
  • Uppleva och göra

Etiketter

  • Parker
  • Sockerbruksparken