Hoppa till huvudinnehåll

FAQ – Omsorgsförvaltningen

Här kan du få svar på de vanligaste frågorna som ställts till omsorgsförvaltningen gällande bland annat hemtjänst, handikappomsorg och hjälpmedel.

Vård och omsorg

  • Hur kan jag få mer information eller ansöka om hemtjänst eller särskilt boende?

    Information kring vad hemtjänst innebär samt vad man kan ansöka om ges av kommunens biståndshandläggare. Staffanstorp har kundval vilket innebär att man kan välja mellan olika utförare.

    Information om hemtjänst och utförare kan du läsa om på kommunens hemsida.

    Ansökan

    Ansökan om hjälp med hemtjänst eller särskilt boende görs till kommunens biståndshandläggare. Din ansökan kan vara skriftlig eller muntlig, se längre ner hur du får kontakt med oss. För att kunna bedöma om du har rätt till bistånd måste omsorgsförvaltningen göra en utredning. Utredningen genomförs av biståndshandläggaren tillsammans med dig och vid behov även andra kompetenser till exempel distriktsköterska, arbetsterapeut eller fysioterapeut.

    Kontakt

    Du som vill ansöka om hjälp kontaktar biståndshandläggare antingen genom telefon 046-25 11 04 telefontid måndag 11-12, tisdag -fredag 9-12 eller per e-post till omsorg@staffanstorp.se

    Mer information hittar du på vår sida om stöd i hemmet.

  • Hur gör jag för att få färdtjänst?

    Färdtjänsten i Staffanstorps kommun erbjuder möjlighet att resa för dig som, på grund av någon funktionsvariation, har väsentliga svårigheter att resa med allmänna kommunikationer.

    Ansökan sker genom blankett på vår sida “Färdtjänst och transporter”, eller via mottaget på omsorgsförvaltningen. De nås på telefon 046-25 11 04 eller via e-post omsorg@staffanstorp.se.

  • Kan kommunen erbjuda hushållsnära tjänster?

    Omsorgsförvaltningen erbjuder endast biståndsbedömda insatser. För hjälp med exempelvis installationer eller trädgårdsarbete så hänvisas till privata företag.

  • Hur gör jag för att få hjälpmedel som till exempel rollator?

    Behöver du hjälpmedel så kan du kontakta vår rehabenhet på telefonnummer 046-25 11 32 för vägledning.

    • Arbetsterapeuter bedömer behov, provar ut och förskriver hjälpmedel för klara det dagliga livet, till exempel lösningar för dusch och toalett.
    • Fysioterapeut bedömer behov, provar ut och förskriver hjälpmedel för exempelvis gång och förflyttningar.

    För att få hjälp med hjälpmedel ska du vända dig till kommunens rehabiliteringsenhet.

    Kontakt

    Telefon: 046-25 11 32

    Telefontiderna är måndag-torsdag klockan 8–11 och fredag klockan 10–12.

  • Vilka möjligheter finns att låna hjälpmedel för nedsatt hörsel och syn av kommunen?

    Denna typ av hjälpmedel hanteras via sjukvården (Region Skåne).

    Du kan kontakta Synmottagning i Lund, telefon 046-17 87 80 eller Audionommottagning 046-17 29 18.

  • Vilka typer av daglig verksamhet för de äldre finns det i kommunen?

    I Staffanstorp finns det både dagverksamhet som inte är biståndsbedömd samt två biståndsbedömda dagverksamheter för personer med demenssjukdom (bedrivs på Magnoliaträffen samt Villa Magnolia)  och svår somatisk sjukdom (insatsen erbjuds via
    vår mötesplats Trivselpunkten på Pilegården).

    Trivselpunkten anordnar aktiviteter för äldre och vuxna med psykisk ohälsa som
    bor i ordinärt boende. Kontakta mottaget omsorgsförvaltningen eller Trivselpunkten: 046-25 12 99.

  • Min närstående är inlagd på sjukhus och behöver hemtjänst vid hemgång, hur gör vi för att ansöka om detta?

    Om du har ett behov av stöd i hemmet i direkt anslutning till utskrivning från sjukhuset ska du eller dina anhöriga påtala behovet till personalen på den avdelning du är inlagd på. Uppmana personalen att lägga upp dig i systemet Mina planer. Genom systemet ”Mina planer” får kommunens personal information om dina behov och kan planera för insatser enligt socialtjänstlagen och/eller hälso- och sjukvårdslagen som kan starta i direkt anslutning till att du kommer hem från sjukhuset.

    Kommunens personal som hjälper till vid ansökan och planering av insatser vid hemkomst kan du nå på följande telefonnummer.

    • Biståndshandläggare telefon: 046-287 18 54
    • Sjuksköterska telefon: 046- 25 15 69
  • Hur kan jag bli god man?

    För att passa för uppdraget som god man bör du ha bra kunskaper om hur samhället fungerar, tala och skriva god svenska samt ha tillräcklig kunskap om vardagsekonomi för att kunna sköta redovisningen till överförmyndaren. Du ska också kunna ge uppdraget tillräckligt mycket av din tid. Överförmyndaren gör en lämplighetsbedömning av alla som vill bli god m an och kontrollerar en hos Kronofogdemyndigheten, socialnämndens register i folkbokföringskommunen och i Polismyndighetens belastningsregister.

    Obligatorisk introduktionsutbildning, tillhandahålls på kommunhuset i Lomma cirka en gång per månad. Intresseanmälan görs till överförmyndaren, se mer information på Lomma kommuns hemsida, till vilken vi länkar från vår kommuns hemsida.

    För mer information, till exempel. om ersättning, kontakta överförmyndarverksamheten i Lomma kommun: 040-641 10 00 mån-fre 10-12 eller e-post overformyndaren@lomma.se

  • Mina föräldrar vill fortsätta bo tillsammans på ålderns höst på ett äldreboende - kan de få det?

    Självklart vill vi verka för att de kan få fortsätta bo tillsammans om de båda vill det. Om en av parterna i ett par (gifta, sambo, registrerad partner) beviljas särskilt boende kan make/maka beviljas närståendeplats så länge den som är i behov av hjälp är beviljad insatsen. Om båda är i behov av särskilt boende ska båda få plats på samma boende om de så önskar.

    För mer information i denna fråga så kan du kontakta mottaget på omsorgsförvaltningen som kan ge information kring hur man gör en ansökan: 046-25 11 04 eller via e-post omsorg@staffanstorp.se

  • Vilka regler gäller för att man ska kunna få ett parkeringstillstånd till handikapparkering?

    Ett tillstånd får endast utfärdas till rörelsehindrad som har ett varaktigt funktionshinder som innebär väsentliga svårigheter att förflytta sig på egen hand. Som passagerare ska man även ha ett sådant tillsynsbehov att man inte ensam kan invänta föraren vid målpunkten.

    Mer information och ansökningsblankett finns på vår sida “Parkeringstillstånd för rörelsehindrade”.

  • Har kommunen någon tillgänglighetsguide (exempelvis på hemsidan) för att se hur man tar sig fram med olika funktionshinder?

    På kommunens hemsida finns information om tillgänglighet. Vår miljö ska vara tillgänglig och användbar för alla. Det innebär att miljön ska utformas så att alla, även du med funktionsvariation kan förflytta dig i kommunen. Vi gör ständigt insatser för att öka tillgängligheten.

    Mer information hittar du på:

    Bostäder och boende (tillgänglighet) på kommunens hemsida

    Boverket.se (där du till exempel hittar information om gällande regelverk och om fastighetsägares ansvar för en tillgänglig utemiljö)Öppnas i nytt fönster

  • Vilka typer av daglig verksamhet för funktionshindrade finns det i kommunen?

    Staffanstorps kommuns dagliga verksamhet är utlagd på entreprenad och bedrivs av Nytida. Nytida arbetar med att ständigt utveckla sin verksamhet för att matcha de behov som finns hos personer med denna insats.

    Nytida försöker alltid hitta sysselsättningar som har flera inriktningar.
    Mer information finns på Nytidas hemsida,Öppnas i nytt fönster eller kontakta verksamhetschef
    Eva Ekholst-Holmqvist, e-post: eva.holmqvist2@nytida.se eller telefon 070-166 56 88.

  • Var kan man få hjälp med avlastning när man har barn med funktionshinder?

    Har man ett barn med särskilda behov som har en diagnos enligt LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindradeÖppnas i nytt fönster) så kan man ansöka via LSS-handläggare om exempelvis avlösare i hemmet, korttidsvistelse eller korttidstillsyn.

    Kontakta vår mottagningsenhet för mer information på telefonnummer 046-25 11 04.

  • Vad kan man få för hjälp med bostadsanpassning när man har en familjemedlem med funktionshinder?

    Bostadsanpassningsbidraget riktar sig till dig som har en bestående eller långvarig funktionsvariaton.  Om din funktionsvariation gör att du behöver anpassa i och i anslutning till din bostad finns möjlighet att ansöka om bostadsanpassningsbidrag. Syftet med bidraget är att ge personer med funktionsvariation möjlighet till ett självständigt liv i eget boende. Det är du som ansöker som avgör vilka åtgärder som du vill söka bidrag för.

    Bidrag kan lämnas för grundläggande och vardagliga behov, som till exempel förflyttningar i och in/ut ur bostaden, anpassning i badrum, anpassning av trösklar, stödhandtag, ramper och spisvakt.

    I samband med ansökan av bostadsanpassning hjälper arbetsterapeut till med intyg, som kompletterar din ansökan.

    Ansökan hanteras av bygglovsavdelningen.

Omsorgsförvaltningen